Два закордонні паспорти: кому і для чого можна їх отримати

46027 0
Чинне законодавство дозволяє мати громадянам України 2 закордонних паспорти, але не більше. Пропонуємо дізнатися, у яких випадках громадянам України дозволено отримати два документи.
фото: www.viche.lutsk.ua, espreso.tv

фото: www.viche.lutsk.ua, espreso.tv

Зазвичай причин для вироблення двох закордонних паспортів є кілька: часті подорожі за кордон у службових, комерційних чи особистих справах. Або коли термін дії паспорта вже закінчився, а віза, яка у нього внесена, ще чинна. Також одна із причин - коли прізвище змінили, а з візою у «старому» паспорті ще можна перетинати кордон.

Вирішити ці проблеми можна по-різному. Якщо потрібні два паспорти , щоб завчасно оформити візи у іноземних дипломатичних представництвах, то необхідно заповнити заяву, де обґрунтувати потребу мати 2 закордонні паспорти і надати підтверджуючі документи.

Читайте також: 5 порад львів'янам, які втратили закордонний паспорт

Ви доплачуєте за таку можливість 60 грн17 коп. у разі виготовлення паспорта за 20 робочих днів або 120 грн 34 коп. у разі виготовлення такого паспорта за 7 робочих днів.

Варто не забути внести відмітку про другий закордонний паспорт у паспорт попередній. На це звертають увагу у іноземних представництвах при оформленні віз.

Якщо ж паспорт необхідно залишити через те, що змінили прізвище чи термін дії документу закінчився, а віза ще є чинною, Постановою Кабінету Міністрів України № 152 передбачена можливість користуватись таким паспортом за умови його офіційного анулювання.

Для цього необхідно написати заяву про те, що ви просите не вилучати цей паспорт. Він офіційно анульовується, інформація про його анулювання вноситься у всі інформаційні бази. У бланку паспорта роблять два проколи, і повертають власникові для подальшого використання чи при перетині кордону, чи для того, щоб збереглась «візова історія» для полегшення оформлення наступних віз у іноземних дипломатичних представництвах.

Читайте також: Де у Львові отримати закордонний паспорт для дитини

Однак, при зміні прізвища залишити закордонний паспорт як чинний неможливо. Його можна лише анулювати. І слід пам’ятати, що при перетині кордону з двома паспортами (чинним і анульованим) особам, які змінили прізвище необхідний документ, що підтверджує причину зміни (свідоцтво про одруження, тощо), інформують у прес-службі Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!