Екологічно і вигідно: чому до кав’ярні варто ходити з власним горнятком

21483 0
Більше десятка кав’ярень Львова пропонує знижки тим, хто не користується пластиковим чи паперовим посудом.
Фото: pinterest.com

Фото: pinterest.com

Продукувати менше відходів – завдання для всіх львів’ян. Одним зі способів смітити менше є відмова від одноразового посуду: не лише пластикового, а й паперового. Екологічні активісти навіть запропонували заборонити використання одноразового посуду на ярмарках і фестивалях. Тим часом екоактивісти Львова заохочують кав’ярні надавати знижку гостям, які відмовляються від одноразового горнятка на користь власного, багаторазового використання.

Хтось здивується: хіба паперові стаканчики такі небезпечні для довкілля? Так, адже всі вони, крім паперу, містять шар полістиролу, що робить папір водостійким. Тож цей посуд не підлягає переробці: його можна лише спалити. Існують і суто паперові горнята, що не містять ізоляції та навіть виготовлені із вторсировини, але вони значно дорожчі і їх потрібно імпортувати. Торік українські ентузіасти створили екологічний паперовий посуд із соломи та крохмалю, проте він поки що не виробляється масово. Британські екологи підрахували: щороку в країні з шістдесятимільйонним населенням викидають два з половиною мільярди стаканчиків; у 66-мільйонній Франції цифра ще більша – 4,7 мільярда. В Україні такої статистики немає.

Читайте також: Як правильно та ефективно сортувати сміття вдома. Практичні поради

Можливість узяти каву з собою є зараз майже в усіх львівських кав’ярнях. Вулична кав’ярня, що спеціалізується на «coffe to go», видає клієнтам кількасот одноразових стаканчиків за день.

Тому, щоб насолоджуватись кавою або чаєм під час прогулянки містом і не шкодити довкіллю, варто подбати про багаторазове горня для напою. І – як бонус – отримати знижку.

Усе почалось із кав’ярні «Світ кави» (площа Катедральна, 6; площа Ринок, 30; Кульпарківська, 59), яка почала продавати брендовані чашки keepcup і пропонувала їхнім власникам п'ятивідсоткову знижку. Цю ідею підтримала ініціатива Zero Waste Lviv. До кампанії також долучились:

«Альтернативна кава» (вулиця Дорошенка, 35; Котляревського, 22) – знижка 2 гривні; можна придбати keepcup із подарунковим сертифікатом на п'ять чашок кави;

Black honey (вулиця Костюшка, 2) – знижка 5%;

«Щось цікаве» (площа Ринок, 13, дворик) – знижка 10%;

Реміснича пекарня «Культ хліба» (вулиця Липи, 20) – знижка 5%;

«Кава на шпацер» (площа Ринок біля статуї Нептуна) – знижка 7%;

Brown (вулиця Корнякта, 1) – знижка 5%;

Rocket Espresso (вулиця Січових Стрільців, 17) – з березня буде знижка 10%;

WafJoy (вулиця Братів Рогатинців, 24) – знижка 10%;

Diner (вулиця Зелена, 14) – знижка 10%;

Blackwood Coffee & Burger (пл.Ринок 42, вул. Лесі Українки 21) – знижка 10% з першого березня;

Blackwood Coffee (перший поверх ТРЦ Victoria Gardens) – знижка 10% з першого березня;

Blackwood Burger (другий поверх ТРЦ Victoria Gardens) – знижка 10% з першого березня;

Хумус & Фалафель (пл. Ринок, 29 /пасаж Андреоллі) – знижка 2 грн;

Сімейна пекарня & кафе «Пекар» (вул. Гнатюка, 12а /Rius) – знижка 5%;

Кафе-вітальня Центру міської історії (вул. Богомольця, 6) – знижка 10%;

Brunch. Meeting place (проїзд Крива Липа, 3) – знижка 8%.

«Мене бентежить уся ця історія з одноразовістю, – пояснює свою мотивацію співвласник “Альтернативної кави” Іван Болгаров. – Не хочеться, щоб до справи, якою ти натхненно займаєшся, ставились як до чогось одноразового. Мені значно приємніше, коли людина приходить із власним посудом – це робить її ближчою, пропагує тривалі стосунки кав’ярні з гостями. Ми закупили першу партію keepcup’ів і вже її розпродали. Зараз близько десяти відсотків наших гостей приходить із власними чашками, і цей показник далі зростає».

Адміністраторка «Кави на шпацер» Люба Рогалевич каже, що докластись до зменшення кількості сміття – важливий крок для кав’ярні: «Ми – вулична кав’ярня, й почуваємось невеликою, але важливою шестернею міста. Ми дотичні до життя Львова і не можемо стояти осторонь, коли з ним відбувається щось погане».

На наше прохання Люба дала кілька порад для тих, хто ще не має термочашки, але має намір її придбати.

KeepCup

Мене вражає кольорова гамма цих горнят. Вони приємні на дотик, гармонійні та зручні. Напої не розливаються при ходьбі. Але горня не герметичне: напої виливаються через отвір для пиття. Дуже прикро було дізнатися про це тоді, коли кава вже залила конспекти та композиції на першу пару. До того ж, я працюю на вулиці, і коли готую каву за температури -5°C і нижче, вона холоне за п’ять-шість хвилин. Тому це варіант для теплої пори року або приміщень. Ще раз не купила б, бо, як на мене, це радше для краси та знимок в інстаґрамі, ніж для практичного використання.

Kamille

Натрапила на них зовсім випадково, коли шукала в інтернет-магазинах недорогий, практичний і естетичний варіант. Ці термокапи теж дуже приємні на дотик, мають яскраву кольорову гамму. Подарували їх нашим баріста на Новий рік і не прогадали: можна робити каву за -10°C і пити без кришки. Вони герметичні, й ми постійно кидаємо їх у наплічники. З закритою кришкою термочашки тримають первинну температуру не менше двох годин – довше не перевіряли.

Starbucks

Цей кап з’явився в мене випадково, вже не пам’ятаю, як саме. По суті це просто точна копія їхнього паперового стаканчика. Не герметична і не зберігає тепло напоїв. Проте ідея дуже крута: в Америці ці капи продавали по долару, тоді як за паперовий стаканчик у закладі ти платив десять центів. Це і економія грошей, і турбота про довкілля. На своїх офіційних сторінках вони пишуть, що, користуючись цим капом, можна зберегти півтора кілограма деревини на тиждень. Не купила б, але ідея подобається.

Tatonka Delux

Це туристичний бренд, незамінна річ у подорожах. Кап у мене вже років десять і нічого йому не шкодить. Дуже довго тримає температуру напою. Найбільший плюс у тому, що, якщо налити в нього окропу, зовнішні стінки залишаються холодними. Не герметичний. Ідеальний варіант для людини, яка цінує простоту і практичність.

Читайте також: Ініціативи Львова: замість поліетиленових пакетів – багаторазові тари та еко-сумки

Додамо, неодноразово проблема поводження зі сміттям у Львові обговорювалась під час дискусійної платформи «Твоє місто Львів», зокрема під час розмови на тему «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» екоактивісти розкритикували програму поводження з твердими побутовими відходами у Львові та запропонували ідеї, як можна її покращити. Насамперед учасники дискусії закликали міськраду підвищувати рівень відповідальності та екологічну  культуру населення. Водночас, львівські екоактивісти пропонують відмовлятись від поліетиленових пакетів, замінивши їх екологічними торбинками. 

Підготувала Олександра Власюк.
Фото: соцмережі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!