Рубати, щоб заробляти. «Лісова варта» перевірила буковий ліс під Львовом

4245 0
Лісники обіцяють не проводити тотальної вирубки в Завадівському заказнику, але місцеві їм не вірять.

Мешканці села Рокитного під Львовом занепокоєні вирубуванням букового лісу. Щоб розібратись у ситуації, до Завадівського заказника приїхали екологи, лісники та науковці, що контролюють стан лісів області. Tvoemisto.tv побувало на їхньому брифінгу.

Завадівський заказник розташований на території сільських рад Зашкова та Завадова на межі Жовківського та Яворівського районів, на північний захід від Львова. Створений 1984-го року для збереження природних букових лісів, колись типових для Розточчя (у Львові такий ліс можна побачити на Погулянці). Його площа – понад три з половиною тисячі гектарів. Господарчу діяльність у заказнику веде державне підприємство «Львівський лісгосп», яке не має бюджетного фінансування й живе за рахунок продажу деревини.

«Щодня вивозять декілька вантажівок лісу, – розповідає Юрій Назарук, співвласник «Холдингу емоцій !Fest!», який мешкає в Рокитному. – Бензопили не припиняють працювати навіть уночі. Всі місцеві про це чудово знають; жодних громадських обговорень не проводили. Нам кажуть, що юридично ліс належить громадам Завадова і Зашкова, але ми тут живемо і заслуговуємо на те, щоб із нами обговорювали вирубку лісів. Вантажівки з деревиною руйнують нашу дорогу, проте ремонтувати її ніхто не збирається».

Читайте також: Українці об'єднуються для відновлення лісів у Карпатах. Львів'ян закликають долучитися

Рубати ліс у заказнику, на відміну від заповідника, можна. Часткова санітарна вирубка навіть необхідна для оновлення та збереження букового лісу. За словами лісничого «Львівського лісгоспу» Романа Коваля, остання суцільна вирубка в Завадівському заказнику проводилась 2013-го року. Відтоді тільки вибірково рубали хворі дерева.

«Є багато старих дерев, що не дають розвиватись молодим, закривають сонце, – пояснює він. – Якщо ми зрубаємо їх занадто пізно, вони посохнуть і не будуть мати цінності. Наприклад, за кубометр ділової деревини (тієї, що придатна для промисловості) ми платимо в бюджет держави понад сто гривень, а за кубометр дров – шість гривень. На  гектарі ми планували вирубати близько тридцяти дерев і отримати шістдесят кубометрів деревини, але, приїхавши на місце, побачили, що хворих дерев набагато більше. Помітили на вирубку шістдесят дев’ять дерев – сто сорок кубометрів. Та навіть це замало». 

фото: Facebook-сторінка Yurko Nazaruk

Науковці й екологи перевірили шістдесят дев’ять позначених для вирубки дерев і «помилували» вісім із них. Доцент кафедри екології Львівського державного лісотехнічного університету Микола Чернявський вважає, що в Завадівському заказнику вирубують таки забагато. «Наприклад, вибіркова вирубка на цій ділянці буде проводитись раз на п’ятнадцять років. Сьогодні лісники пропонують зрубати сорок відсотків насаджень, за п’ятнадцять років – не менше п’ятнадцяти відсотків. Молодняк росте, але стане повноцінними деревами за десятки років. Тому обсяги вирубки треба зменшити, аби ділянка не була голою», – коментує він.

Експерти й волонтери проекту «Лісова варта» вважають, що заплановані обсяги вирубки в Завадівському заказнику завищені у два з половиною рази. «Ми маємо конфлікт інтересів, – коментує координатор проекту Дмитро Карабчук. – З одного боку, лісові господарства мусять заробляти гроші на продажі деревини, інакше не матимуть за що жити. З іншого боку, екологи прагнуть максимально зберегти природу лісу. Не слід забувати й про мешканців Рокитного, які живуть біля лісу, що за документами належить іншим громадам. Потрібно шукати компроміс».

Таким компромісом, на його думку, може стати часткове бюджетне фінансування для лісгоспів, що зменшило б їхню залежність від проданої деревини.

Підготував Ярослав Сиваківський,
фото автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!