Фонтан, бруківка та підземний паркінг: як може змінитися площа Двірцева. Оновлена візуалізація

45741 8
ЛКП «Інститут просторового розвитку» розробив новий проект реконструкції площі Двірцевої.
фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

На оновленій Двірцевій площі побільшає зелені та зупинок для громадського транспорту. Рух транспорту та пішоходів тут планують розділити на 4 смуги. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів очільник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський.

За його словами, на площі з’явиться більше пішохідного простору. За рахунок озеленення та створення нових об’єктів планується зменшити візуальний вплив мафів на неї. Також тут побільшає трамвайних зупинок: 4 нові зупинки будуть розмежовані між собою, проте їх розташують ближче до вокзалу, аби львів’янам було легше добиратись до станції.

Основний пішохідний шлях, що нині проходить вздовж трамвайних колій, заплановано перенести на центр вулиці Чернівецької. Це робиться для того, щоб люди могли заходити напряму у двері вокзалу. Ця пішохідна зона буде з деревами та лавками.

Читайте також: Юліан Чаплінський про руйнування й будівництво Львова. Частина перша

Одна із розробниць проекту, очільниця відділу урбаністики «Інституту просторового розвитку» Олександра Сладкова, в коментарі Tvoemisto.tv також зазначила, що в проектуванні площі один із найбільших акцентів робився на зміну транспортних пріоритетів.

«Якщо раніше в нас була купа індивідуального транспорту, через який треба було пробратися до автобусів і трамваїв, тепер пріоритет розділений між громадським та індивідуальним транспортом. Один одному вони не будуть заважати. Пріоритетом №1 на площі стануть трамваї, пріоритетом №2 – автобуси і маршрутки», – зазначила вона.

При цьому, проект розрахований на те, що упродовж найближчих років Львів може відмовитись від маршрутних таксі і перейти на великогабаритні автобуси. Ділянка автостанції на площі буде зменшена через те, що більшість автобусів наразі перебувають там нелегально. Біля автостанції розташується транзитна зупинка міських автобусів.

Читайте також: У Львові створили комісію з реконструкції вулиці Бандери

Друга частина площі буде призначена для індивідуального транспорту. За словами Олександри Сладкової, вона облаштована таким чином, що на території Двірцевої неможливо буде зупинитись на стоянку.

«Зона висадки дуже сильно розширюється: якщо зараз висадку та посадку пасажирів можуть вести шість авто одночасно, то тут можливості будуть дуже збільшені. Але можливість залишити машину на площі зникне. Там буде невеличка стоянка таксі і п'ять безкоштовних місць для людей з інвалідністю біля ліфта на першу платформу», – сказала вона.

Якщо ж у водія виникне потреба вийти з машини та заглушити мотор – для нього продовжить роботу паркінг «Укрзалізниці». Окрім того, транспортне моделювання показало нестачу у 110 паркомісць на площі. Для вирішення цього питання проектанти вирішили збудувати на Двірцевій підземний паркінг на 140 місць.

«По геології все можливо, далі паркінг мусить будувати інвестор. На нашу думку, умови на площі Двірцевій є значно кращими, ніж будь-де у місті. Тут неможливе незаконне паркування – площа буде влаштована таким чином, що просто кинути машину буде неможливо, її одразу підіпруть позаду і винесуть з дороги інші авто», – коментує Олександра Сладкова.

За словами директора «Інституту просторового розвитку» Олега Шміда, в районі паркінгу також може з’явитись місце для зберігання велосипедів. Наразі розробники створили ескізний проект паркінгу, адже він вимагає окремого проектування від майбутнього інвестора.

«Наскільки я знаю, міська рада веде активні перемовини щодо інвестора, і його ніби вже знайшли. Зрозуміло, що місце біля вокзалу викликає набагато більше інтересу порівняно із паркінгами біля університету імені Франка та на площі Петрушевича, оскільки він є найбільш інвестиційно привабливим, бо цей паркінг ніколи не буде порожнім, це однозначно», – зазначив він в коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Підземні паркінги у Львові: навіщо, де, коли і як

Реконструкція площі Двірцевої неможлива без змін на вулиці Чернівецькій. На вулиці заплановано поєднання громадського транспорту та велосмуг. Проте її реконструкція також вимагає окремого проектування, каже Олег Шмід. На Чернівецькій мають з’явитися 4 смуги руху: для громадського транспорту, для пішоходів, для приватного транспорту та вже існуюча трамвайна лінія.

«Чернівецька ще не проектована, але, вочевидь, вона буде такою, тому що так спроектована ділянка, де вулиця з’єднується із Двірцевою площею. Права частина вулиці буде повністю віддана пішоходам та громадському транспорту, ліва частина – пішоходам та приватному транспорту. На площі Двірцевій також збудують диспетчерську для "Львівелектротрансу"», – розповів він.

Читайте також: Олег Шмід про плани Львова будувати нові велодоріжки

За його словами, велосипеди будуть рухатись по смузі громадського транспоту, а на площі будуть встановлені елементи велодоріжки в місцях, де велосипеди будуть виїжджати з неї до пішохідної зони. На самій площі будуть покращені умови для перебування пішоходів: для них на площі буде облаштовано сквер під фасадом вокзалу.

«Нам важливо збільшити час перебування людей на вокзалі. Коли ви зараз виходите на цю площу – вона настільки страшна, що ви хочете якомога швидше її покинути, або приїжджаєте за п'ять хвилин до потяга, щоб не перебувати там зайві 15-20 хвилин», – каже Олександра Сладкова.

За словами Олександри Сладкової, саме це створює пікові навантаження на вулицю, тож проект розроблявся з метою затримати людей на площі на 15-30 хвилин: людина зможе спокійно приїхати трамваєм о 22:00 і о 22:30 сісти в потяг. Зараз же всі люди змушені брати таксі, а всі таксисти водночас приїжджають на площу в пікові години після десятої вечора та шостої ранку. 

Читайте також: Чого хочуть львівські служби таксі в обмін на якісніші послуги

Відповідно до проекту, фонтан на Двірцевій площі буде перенесено, а сам він матиме вигляд струмочку. Його проектували з урахуванням європейського досвіду та проблем фонтану на площі Митній.

«Ті, хто обслуговує Митну площу, постійно дістають велику кількість різнородного сміття з фонтанів. Люди туди, на жаль, багато пхають. Ми запроектували фонтан калюжного типу. Якщо буде навіть невеличка гладь води – це сміття неможливо буде туди запхати, воно буде плавати, та його можна буде швидо виловити та викинути», – каже вона.

Також Олександра Сладкова розповіла, що дорожнє покриття для приватного транспорту на вулиці Чернівецькій заплановано зробити асфальтованим. При цьому бруківку на вулиці залишать.

«Управління охорони історичного середовища зверталося до нас із проханням подумати, як можна зберегти бруківку. Ми прийняли рішення вкласти пішохідну смугу та трамвайну колію бруківкою, що лежить на площі Двірцевій. Це забезпечить фізичний пріорітет трамваю перед іншими транспортними засобами. Наприклад, автобус, котрий їде по асфальту та наближається до смуги з бруківкою, автоматично буде пригальмовувати, пропускати трамвай і тільки після того переїжджати колії», – пояснює Олександра Сладкова.

Загалом бруківкою покриють значну частину площі, а за словами головного архітектора міста Юліана Чаплінського, там з’явиться нове покриття, що зробить її комфортнішою для людей на візках, і тих, хто котить валізи.

«Там в дизайні лишається багато бруківки. Усі відвідувачі Двірецевої одразу зрозуміють, що вони не в Києві, а у Львові», – прокоментував він.

Читайте також: Кінець «Вулиці для всіх». Як бруківка на Бандери перемогла урбаністів

На площі також будуть встановлені нові павільйони громадського транспорту. На кожну зупинку буде проведено оптиволокно для встановлення інформаціного табло з часом очікованого прибуття транспорту. Олександра Сладкова каже, що, хоч в місті ще немає подібних табло для автобусів, проектанти заклали імовірність їхньої появи та передбачили можливості для облаштування інформаційних табло про прибуття не тільки трамваїв, але й автобусів.

«Павільйони облаштовані пандусами, заїздами з відповідними поручнями та таким ухилом, щоби людина без сторонньої допомоги могла на них заїхати. Оскільки самі павільйони стоятимуть посередині площі, вдень там буде трохи спекотно – для цього ми вирішили встановити контейнери з рослинами, які будуть плестися по павільйону, щоб створювати тінь та затишок», – додає Олександра Сладкова.

Читайте також: Алея нізвідки в нікуди. Олександра Сладкова про (не) успішні громадські простори

За її словами, попередні проекти Двірцевої площі передбачали лише капітальний ремонт, а не її повну реконструкцію. Цим питанням в «Інституті просторового розвитку» опікуються вже понад два роки. Після довгого часу відбору ескізу, який підійшов би Львову та пройшов би випробування транспортним моделюванням, у грудні 2017 року інституціїї замовили розробити проект.

За словами очільника «Інституту просторового розвитку» Олега Шміда, реалізація проекту має тривати 2 роки: за перші 12 місяців мають зробити частину площі для громадського транспорту, а частину для приватного транспорту та вулиця Чернівецька – за наступний рік. Замовником проекту є «Львівавтодор». Його кошторис та конкретні терміни реалізації обіцяють оприлюднити найближчим часом.

Микита Гладченко


Читайте також:
21 Березня, 2019 16:42
Maria Kovalchuk Інших слів, крім "придурки" і не має. Сама проектант говорить, що є проблема приватним авто припаркуватись, і як вона її вирішила? Взагалі забрала місце для парковки. Бінго, ви "проектант" переможець на звання ідіота року. Адже всі возять на вокзал своїх близьких на велосипедах, а валізи очевидно на шнурку волочать за собою. Тепер навіть провести не буде можливості, мусиш швидко вискочити з авто, схопити валізу і через всі ці "красоти" з бруківки нестись на вокзал. Зате власник паркінгу буде шикувати, адже навіть 5 хвилин люди оплачуватимуть як годину. Який оборот в нього буде. І таксі повезло, все тільки не для людей.
22 Листопада, 2018 19:25
Олесь 1. Навіщо вкрали фонтан?
2. Дивлячись на рисунок 4, бачимо, що автобуси будуть виїжати на зустрічну полосу, де їм на зустріч їде ще один автобус.
3. Навіщо пішоходам стільки місця? Хіба при теперішньому 10 метровому тротуарі пішоходам тісно?
3. Q:а словами Олександри Сладкової, вона облаштована таким чином, що на території Двірцевої неможливо буде зупинитись на стоянку. - То лвівяни не зможуть провести своїх на поїзд. Дякуємо вам, маразматикам, за такі покращення!
4. Чому не зробити площу, так, щоби нею могли ходити і їздити почергово, так, як зроблений пляц навпроти Ашану?
22 Листопада, 2018 19:25
Олесь 1. Навіщо вкрали фонтан?
2. Дивлячись на рисунок 4, бачимо, що автобуси будуть виїжати на зустрічну полосу, де їм на зустріч їде ще один автобус.
3. Навіщо пішоходам стільки місця? Хіба при теперішньому 10 метровому тротуарі пішоходам тісно?
3. Q:а словами Олександри Сладкової, вона облаштована таким чином, що на території Двірцевої неможливо буде зупинитись на стоянку. - То лвівяни не зможуть провести своїх на поїзд. Дякуємо вам, маразматикам, за такі покращення!
4. Чому не зробити площу, так, щоби нею могли ходити і їздити почергово, так, як зроблений пляц навпроти Ашану?
10 Квітня, 2018 10:24
Іван Дуже Гарно! :) Хочу таку площу у Львові
9 Квітня, 2018 08:10
Олег Файно буде в спеку інвалідам і пенсіонерам валить через всю площу, за то красиво!! Сам перед потрібно звернутись до організацій інвалідів поки тих проектантів не зробили ними
7 Квітня, 2018 11:16
Павло Скажіть будь-ласка, а хто так активно хоче знищити львівську бруківку? До кого апелювати?
6 Квітня, 2018 17:30
Твоє місто Є інформація, що в районі паркінгу також може з’явитись місце для зберігання велосипедів. Але поки що без деталей.
6 Квітня, 2018 15:37
Володимир Не дуже зрозумілою є роль велодоріжки до вокзалу, адже пасажира потяга до вокзалу ровером не підвезеш. Невже буде пункт зберігання велосипедів на кількаденний термін?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!