Форум видавців скасував презентацію дитячої книги через погрози

15466 1
Низка громадських організацій заявили, що не допустять презентації книги Лариси Денисенко «Майя та її мами» та її обговорення через «деструктивні принципи». Організатори Форуму скасували презентацію для дітей, але не планують скасовувати дискусію.
Презентація книги "Майя та її мами" в Українському кризовому медіа-центрі / Джерело: uacrisis.org

Презентація книги "Майя та її мами" в Українському кризовому медіа-центрі / Джерело: uacrisis.org

Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила голова правління ГО «Форум видавців» Олександра Коваль: «Презентація скасована, тому що це захід для дітей. Скасовуємо з міркувань безпеки дітей. Дискусію «Чи готова українська школа до висвітлення складних тем» ми не скасовуємо. В нас є охорона. Ви вчора бачили, що виявляється, кордон можна прорвати. То що таке охорона від громадської організації? Ми покладаємося на державу та її силові структури».
 
Дискусія запланована на 14 вересня о 14.00 у «Копальні кави». 
 
У заяві «Форуму видавців» міститься заклик до влади, правоохоронних структур, ЗМІ та УГКЦ з проханням забезпечити розголос та сприяти гарантіям безпеки: «Адже представники підписаних під згаданим листом громадських  організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру, а як відомо з  історії від позбавлення свободи слова і самовираження до терору і злочинів проти людяності  пряма дорога».
 
У листі, долученому до заяви за підписом низки організацій («Сокіл», «Традиція», «Дух нації», «Молода Галичина», підрозділ «Правого сектору» у Львівській області та інші) йдеться, що дискусію та презентацію книги «Майя та її мами» вони вважають «прямим посяганням на прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям і традиціям, що споконвіку формувалися в українських родинах». 
 
«У випадку Вашої бездіяльності ми будемо змушені самотужки вжити усіх можливих заходів, з метою недопущення проведення відверто провокаційної презентації у Львові»,  йдеться у листі. Серед його адресатів зазначені управління СБУ, міський голова Андрій Садовий, оргкомітет Форуму видавців. 
 
«Ця книга виникла на запит суспільства, на запит тих дітей, які ростуть в різноманітних родинах. Чиїсь батьки розлучені, когось виховує бабуся, хтось живе з мамою та тіткою, хтось звик жити з однією мамою чи одним татком; в когось два тата або дві мами, а деякі діти чекають на родину і живуть в дитячому будинку. Ця книга про те, що головне, щоби дитина жила в любові і почувалася захищеною»–  написала на cвоїй сторінці у Facebook колега Лариси Денисенко, правозахисниця і журналістка Єлизавета Кузьменко.  
 
 
Олександра Коваль повідомила, що після отримання листа на минулому тижні до правоохоронних органів спрямували заяву, але письмової реакції на неї ще не отримали. 
 
Зоя Красовська

Читайте також:
11 Вересня, 2017 18:55
Руслан Україна не судом
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!