Глава УГКЦ святкує 50-річчя. Натхненні думки Блаженнішого

3172 0
Якщо ти українець – будь справжнім українцем.
Фото: Українська Греко-Католицька Церква, Фейсбук

Фото: Українська Греко-Католицька Церква, Фейсбук

Сьогодні, 5 травня 2020 року, Блаженніший Святослав відзначає 50-річний ювілей. Глава УГКЦ просить не дарувати йому ніяких подарунків, натомість допомогти тим, хто справді цього потребує.

«Я дуже хочу попросити усіх не дарувати мені ніяких подарунків. Усе те, що ви хотіли б подарувати мені, складіть, будь ласка, як пожертву на фонд боротьби з наслідками коронавірусу, який заснувала наша Церква», – зазначає Предстоятель УГКЦ

Читайте також: 10 тез Блаженнішого Святослава про хабарі та перемогу без зброї

Публікуємо актуальні висловлювання та думки Блаженнішого та фото його життя.

Важливо, скільки життя є у твоїх роках

Мушу сказати, що час біжить. Час іде. Один мудрий чоловік говорив, що не так важливо скільки є років у твоєму житті, але скільки життя у твоїх роках. Я можу сказати, що життя у тих п’ятдесяти роках було дуже багато. І я хочу Господу Богу подякувати за ті всі активні життєві хвилі, моменти, які Він мені подарував аж до сьогоднішнього дня. Часами я мав такі відчуття, що я дуже спішився жити, що, дійсно, в такому короткому часі, – чи, можливо, як зауважив Блаженніший Любомир, в молодому віці, – треба було брати на свої плечі дуже багато різних обов’язків і велику відповідальність. Тоді у мене завжди були такі відчуття, що я «живу в кредит», що мені Господь Бог дав певний кредит.

Бути собою - це бути справжнім

Кажуть, що ми живемо в культурі СМС. Фраза, яка має більше слів, аніж можна записати у «Твіттері», не розуміється сьогодні. Тому я шукав коротку і влучну фразу. Для мене особисто тих два слова «Будьмо собою» означають  «Будь справжнім». Якщо ти українець – будь справжнім українцем, якщо ти єпископ – будь  справжнім єпископом. Якщо ти монах  – будь справжнім монахом. Якщо ти науковець – будь справжнім науковцем. Якщо ти патріот – будь справжнім патріотом. Якщо ти християнин – будь справжнім християнином.

Сьогодні- час для найсміливіших мрій

Сьогодні, як ніколи, час для найсміливіших ваших мрій: підкорити космос, винайти ліки від раку, подолати епідемії, збудувати справедливу економічну систему, захистити хворих і немічних, шукати альтернативні джерела енергії, сконструювати нешкідливі для планети засоби пересування тощо. Мрійте про велике! Великого бажайте!

П’ять порад для молоді, як стати успішною людиною

Усе те, що я міг зробити у своєму житті, воно є більше справою і ділом Божим, аніж моїм особистим. Я не відчуваю, що власними зусиллями чогось досягнув. Те, що я є главою Церкви, це є Божий дар, який мені Господь-Бог дав абсолютно незаслужено. ЯАле все ж таки кілька порад, як стати успішною людиною, я би міг дати.

Щонайперше, бути собою. Не підлаштовуватися під різні схеми, які хтось хоче накинути. Бути собою – це, перш за все, бути віруючою людиною. Лише той, хто черпає з Божої сили, може бути вільним і реалізовувати всі дари.

Друга порада – не боятися свідчити про своє. Дуже часто нам закидають, що маємо комплекс неповноцінності. Ми соромимося того, ким ми є. Для того, щоб оцінити і зрозуміти своє багатство, свій скарб, свої сили, треба не боятися про них свідчити, їх випробовувати.

Третє, що я би порадив, це вчитися. У своєму житті я завжди хотів вчитися. Це був мотор мого життя. Сьогодні українська молодь має дуже багато можливостей і нагод. Тому «вчіться, брати мої, думайте, читайте».

По-четверте, варто вчити іноземні мови. Зокрема і для того, щоби свідчити про Україну. Адже кажуть, що «скільки мов ти знаєш, стільки раз ти є людиною». Нам не потрібно закриватися в собі, але відкритість завжди веде до вміння спілкуватися з іншими.

І останнє: прагну заохотити нашу молодь багато читати. Ніколи не думайте, що ви вже все знаєте, навіть якщо здобули щось у своєму житті. Тому що зупинка в розвитку і в рості означає втрату всього того, що ви до цього часу здобули. Нехай це буде такою маленькою порадою нашим молодим людям, яку я можу дати на основі свого власного досвіду.

Ми продовжуємо шлях переміни духу

«Не можна бути здоровим, коли людство є хворим», – казав Папа Франциск. Просімо нашого Спасителя прийти до домівки кожного, де є хворий, просімо, щоби навіть коли ми, його учні, відчуємо себе безсилими, коли навіть мистецтво медицини відчуває себе безсилим у боротьбі з вірусом, нехай Божа сила проявиться у наших немочах. Ми продовжуємо дорогу молитви, шлях переміни духу, бо це справжній шлях оздоровлення.

Що таке національна ідея?

Маємо жити так, щоби нам було не все одно, якими ми є людьми, не все одно, в якій країні ми живемо. Бо «все одно» – означає мені байдуже

Мене попросили пояснити, що таке українська національна ідея і я, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. папи Івана Павла ІІ, дав відповідь у трьох пунктах.

Перший випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свою традицію. Ми існуємо, ми є і маємо свою ідентичність, тотожність, яка окреслена чіткими рисами.

Другий постулат – якщо ми існуємо, то ми маємо певні права. Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право і обов’язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародним товариством і бути його складовою інтегральною частиною.

Третій постулат – інші повинні це право поважати. Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір.

Нехай Дніпро зітре з нашої землі всякого ворога

Нехай цей Дніпро понесе освячену воду по цілій Україні, крізь усі річки і ставки нашої землі, досягне Чорного моря і зітре з нашої землі, своєю силою благодаті Духа Святого, усякого врага і супостата».

Українська держава - це дар Божий

Упродовж багатьох років ми не мали власної держави. Українці були приречені жити в чужих державах. Відповідно, у нашій народній пам’яті сформовано образ держави як чогось чужого, як якогось репресивного апарату, який є небезпечний для громадянина. Ми так довго жили в чужих державах, що зараз, можливо, не завжди нам легко оцінити й зрозуміти важливість існування власної держави, даність Української Держави як великого Божого дару.

Наш народ завжди з незалежністю пов’язував мрії про щастя. І ми сьогодні повинні зрозуміти, що вільно і вповні розвинути всі ті питомі риси, які має український народ, можна лише у власній державі. Отож, наші мрії про краще майбутнє невід’ємно пов’язані з мріями про достойну, вільну європейську Українську Державу.

Фото УГКЦ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!