"Горіховий дім" – львівське печиво зі смаком добра

13604 0
У Львові вже три роки функціонує соціальна пекарня "Горіховий дім". Тут виготовляють печиво за італійськими та німецькими рецептами та здобні булочки – усе з натуральних продуктів. Кошти, отримані від продажу, йдуть на потреби Центру інтеграції для жінок у кризових ситуаціях, який надає допомогу жінкам, котрі опинились на вулиці. Як працює така благодійна пекарня, дізнавалось Tvoemisto.tv.

"Центр, де зараз проживає 10 жінок, був створений на ґрантові кошти. Коли вони закінчились, потрібно було шукати альтернативні джерела доходів. На думку спало створити пекарню", – розповів керівник пекарні Остап Онишко. Він зазначає, що спершу основними клієнтами пекарні були кав'ярні, які додавали печиво до кави-чаю, як комплімент.

Поступово пекарня почала розширюватись та збільшувати свій асортимент. Зараз пекарі готують понад 30 різновидів печива та 10 видів булочок. "Залежно від сезону ми робимо булочки з маком, яблуками, вишнями, абрикосами, іноді робимо і з капустою", – розповідає пекар Надія.

"Ми збільшували асортимент: брали українські, німецькі та італійські рецепти, щось додумували, щось поєднували. Основна перевага нашого печива – воно натуральне, без барвників, ароматизаторів та емульгаторів. Поки що ми не дійшли до рівня organic, але йдемо до цього", – розповідає пекар Віра.  

Пекарі пояснюють, що через високу якість продукту, і ціна вища, ніж у магазинах. Розповідають, що деякі види печива взагалі не мають ні грама борошна – тільки перемелені горіхи, пластівці, курагу. Такими є "зірочки". У інших використовують борошно лише для скріплювання, як от в популярних "Кукі".

"Горіховий дім" орендує частину приміщення їдальні на швейному заводі "Троттола". Усього тут працюють двоє пекарів та двоє їх помічників. Фасують та упаковують самі ж пекарі: "Ми чекаємо поки печиво охолоне та пакуємо його. Якщо запакувати гарячим, то печиво скоро зіпсується", – розповідає пані Віра. Опісля випічки булочок, частину із них жінки одразу ж йдуть продавати на території заводу. А після повернення беруться за випікання печива. Потім керівник пекарні сам розвозить його по крамницях.

Пекарня працює у дві зміни: денну та нічну. Денна працює із шостої ранку – виготовляють булочки та печиво. Нічна ж готує прецлі (бублики-завитки з дріжджового тіста) та здобу. "У кожній зміні працює по двоє людей. Наші пекарі працюють офіційно та отримують пристойну зарплату. Аби готувати якісне печиво, ми мусимо мати кваліфікованих працівників", – пояснює керівник пекарні.

Разом із асортиментом почали розширювати і ринок збуту печива: "Кав'ярні – дрібний клієнт. Наше печиво, разом із курсом долара, почало дорожчати. Тож нам довелось шукати інші можливості продажу", – зауважує Остап Онишко.

Фото: tvoemisto.tv

Зараз печиво можна придбати біля палацу Бандінеллі, на пл. Ринок, 2 – це власна торгова точка пекарні. Також пекарня співпрацює із торговими точками "Львівські прецлі": "Усі прецлі, що продають у Львові – то наша випічка", – пояснює Надія. Крім того, пекарня співпрацює із "Свічковою мануфактурою" та магазином "Кумпель", що на пр-ті. Чорновола, 2б. Усе печиво на тамтешніх прилавках – виключно їхнє, запевняють у пекарні.

Також печиво можна замовити на сторінці пекарні у Facebook: "На нашій сторінці львів'яни можуть замовити собі печиво, і на наступний день ми його доставимо. Ціна доставки – 20 гривень", – розповідає Остап Онишко.

Він зазнає, що пекарня як соціальний бізнес повністю себе виправдовує: вона забезпечує себе роботу та роботу Центру інтеграції для жінок.

Ірина Скіць


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!