Інформаційна війна триває. Топ-5 фейків про Львів

14954 0
Російська пропаганда доволі часто та активно використовує образ Львова у своїх неправдивих повідомленнях. Зокрема, про це свідчать фейки, які ширяться у російських ЗМІ про наше місто. Tvoemisto.tv зібрало найпопулярніші фейки про Львів та дізналось, чому саме наше місто так часто потрапляє в основу неправдивих журналістських матеріалів.

З фейковими новинами та «лякалками» не треба боротися. Адже, саме це є однією із причин, для яких їх створюють, вважає соціальний психолог Олег Покальчук. Найкращий метод – ігнорувати фейкові новини, або ж висміювати їх.

«Такі новини, їх обговорення та боротьба із ними створюють «інформаційний шум», що відволікає українців від більш важливої роботи та від більш важливих повідомлень. Саме для цього їх і створюють. З іншого боку, пропаганда працює на те, щоби створювати у людей невпевненість і страх, деморалізувати їх, зробити так, щоб люди не мали мотивації працювати та захищати свою країну, щоб люди не довіряли проукраїнським джерелам», - каже соціальний психолог.

Фейк №1

У львівське метро росіянам краще не заходити. Адже, у цьому місці громадян РФ катують та вбивають. Сьогодні «Львівський метрополітен» став інтернет-мемом, що висміює українофобію. Відповідно до легенди ( і про це у деяких ЗМІ навіть розповідали очевидці цих подій), метро у Львові почали будувати під час фашистської окупації Львова, під керівництвом самого Гітлера. Людей, на будівництво такого стратегічно-важливого об’єкта зганяли силоміць. 

Фейк №2

"У Львові вбивають росіян, але ЗМІ про це мовчать". Новина із таким заголовком з'явилася на ресурсі dal.by у березні минулого року. Автори розповідають про те, що у нашому місті начебто розгулюють справжнісінькі нацисти зі зброєю в руках, та вбивають росіян. У найбільшій небезпеці знаходяться росіяни, що працювали у правоохоронних органах та військові. У новині описана історія про чоловіка, колишнього правоохоронця, до якого вночі приходили міфічні "нацисти" - спочатку для того, щоби змусити його сина записатися у національну гвардію, а згодом - щоби розправитися з ним. Чоловік, начебто, чудом утік.

Вбивають у Львові начебто не лише правоохоронців, але і простих людей, що розмовляють російською. Новину про російськомовну дівчину, закатовану в одному із місцевих ресторанів писали проросійські видання.

Якщо вірити російській пропаганді, то не лише росіян, але і чорношкірих жорстоко вбивають у нашому місті. Про це в ефірі російського телеканалу "Дождь" розповів російський актор Леонід Ярмольник, пише видання  "Коментарі". За його словами, на Високому Замку у Львові, начебто розірвали чорношкірого студента Політехніки, що залицявся до місцевої дівчини. Хлопця, начебто, розшматували, привязавши до двох беріз.

Фейк №3

У Львові холоднокровно винищують родичів сепаратистів зі Сходу. " У Львові просто на вулиці повісили дружину ополченця. Висіла чотири дні", - написав на своєму блозі 5 серпня 2014 користувач hrapypris31. Одним дописом це не обмежилося - допис швидко розійшовся по соцмережах та форумах.

Фейк №4

У Львові так панічно бояться всього російського, що взялись вирубувати дерева, які росіяни вважають своїм символом - берези. Про це повідомляло влітку 2014 року чимало російських та проросійських ЗМІ. Серед них - інформаційна агенція "Новоросія". Цей міф з'явився завдяки жарту на сайті фейкових новин "UaReview".

За прихильність до Леніна у Львові можуть жорстоко побити. Не жаліють тут начебто навіть стареньких бабусь, що наважуються виказати свою прихильність до Леніна. У Львові неофашисти жорстоко побили бабусю, що несла квіти до пам'ятника Леніну, писали ЗМІ в 2014 році. На підтвердження навіть було виставлено фото. Про те, що у Львові такого пам'ятника навіть немає, у пропагандистських ЗМІ не замислювалися.

Фейк №5

Безчинствами львів'яни, начебто, займаються не лише у своєму місті, але і на Сході. Зокрема, хлопчика, якого начебто розпинали у Слов'янську, розпинав не хто інший, як галичани, а саме "правнуки СС Галичина". Про це говорить у широковідомому відео, біженка зі Слов'янська,  яку зробив відомою російський Перший канал.

Як пояснив Олег Покальчук, саме Львів для залякування використовують із кількох причин. Зокрема, тому, що Львів ще з радянських часів є містом-ворогом, і це має історичне підґрунтя – адже, саме тут протистояння комуністичній владі було найсильнішим. Утім, навіть якби міста із такою історією не було, його б усе одно вигадали, каже психолог. 

Наталія Горбань

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!