Всі історичні пам’ятки України внесуть до електронного реєстру

2900 0
Міністерство культури запровадить електронний реєстр нерухомих історичних пам'яток України та максимально спростить процедуру внесення до реєстру. Це дозволить ефективно захищати та підтримувати історичні пам’ятки. Про це під час прес-конференції повідомив міністр культури України В'ячеслав Кириленко.
фото: facebook

фото: facebook

«Ми впровадимо загальнодоступну електронну інформаційну систему нерухомих пам'яток України. Наразі цей реєстр є, він в паперовому вигляді, інформація представлена так, що не дає повноти, не всі об’єкти є у реєстрі, процедура занесення у реєстр громіздка, дані по кожному об’єкту різноформатні. Томи ми також плануємо скасувати близько 70% всіх дозволів та погоджень на внесення пам’ятки до реєстру, тобто буде скасовано 46 із 64, залишимо лише те, що має найпринциповіший характер», – сказав Кириленко.

Читайте також: Уроки архітектури Твого міста: пам’ятки княжого Львова

Також міністр зазначив, що для ефективної дії закону «Про декомунізацію» буде спрощена процедура вилучення з реєстрів пам'яток комуністичного режиму та комуністичної пропаганди. «Цим реєстром ми створимо потужну інформаційну базу по пам'ятках: дата заснування, адреса, стан, документація по проекту будівлі. Надалі створимо Центр документації пам'яток. Усі країни Європи вже давно упорядкували свою спадщину, мають такі потужні Центри, перейшли до міждержавного обміну інформацією про державні пам’ятки, а ми досі навіть не створили державний електронний реєстр», – додала директор Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень Ольга Пламеницька.

Нагадаємо, Міністерство культури розробляє зміни до законів, що стосуються збереження об’єктів культурної спадщини. Так, одним з пунктів є заборона розміщення реклами в історичних центрах міст, на пам’ятках ЮНЕСКО та на державних історично значущих пам’ятках.

Джерело: УНН

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!