Коли і як штрафуватимуть власників машин на єврономерах. Роз’яснення від поліції

10285 0
Автомобілі на іноземній реєстрації можуть тимчасово перебувати на території України та використовуватись тут, але лише протягом визначеного терміну.
фото: Дмитро Ларін

фото: Дмитро Ларін

У Патрульній поліції України пояснили, кого, коли і на які суми штрафуватимуть у зв’язку з набранням чинності закону №8488.

По-перше, суттєво зростають штрафи за порушення власниками автівок на іноземній реєстрації митного режиму транзиту, розповідає перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Ця норма набуде чинності за 180 днів після набрання законом чинності. Тоді за перевищення строку транзитного перебування на території України автівки з єврономерами не більше однієї доби доведеться сплатити 170 грн або отримати попередження. Протермінування від однієї доби до 10 діб коштуватиме 3400 грн, від 10 до 20 діб – 8500 грн, від 20 до 30 діб – 85 тис. грн, а на понад 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тис. грн або ж автомобіль конфіскують за рішенням суду.

Читайте також: Сервісні центри МВС готові цілодобово реєструвати «євробляхи»

По-друге, каже Олексій Білошицький, зростуть і штрафи за порушення термінів переміщення транспортних засобів у митному режимі тимчасового ввезення. Ця норма також стане чинною через 180 днів після опублікування закону.

«За перевищення строку не більш ніж на три доби штраф становитиме 850грн або попередження; від 3 до 10 діб – 5100 грн; від 10 до 20 діб – 17 тис. грн, від 20 до 30 діб – 85 тис. грн, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тис. грн або конфіскація автомобіля за рішенням суду», – ідеться в роз’ясненні.

У патрульній поліції сподіваються на швидке запровадження автоматизованого обміну інформацією між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією, що допоможе в автоматичному режимі перевіряти, коли та ким ввезений на територію України автомобіль з іноземними номерами.

Читайте також: Що входить до застави за ввезення авто на єврономерах в Україну. Повний перелік

Окрім того, встановлюється новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України і за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні (наприклад – таксі).

Відтак, новими нормами доповнюються Кодекс про адміністративні правопорушення, Закон України «Про дорожній рух», Закон України «Про Національну поліцію».

Нагадаємо, власники автівок на єврономерах можуть розмитнити їх у пільговому режимі протягом 90 днів від моменту набрання чинності нового закону №8487.

Додамо, що 25 листопада власники автівок на іноземній реєстрації заблокували кордони України в західних областях, їхні акції тривати до 27 листопада.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!