Конфліктуйте і не бійтеся відповідальності. Поради молоді від Уляни Супрун

79382 2
Не йдіть на компроміси зі злом, служіть не лише собі і ухвалюйте рішення так, наче більше немає від кого їх очікувати.
фото: Даниїл Тюрін

фото: Даниїл Тюрін

Про компроміси зі злом, служіння та особисту відповідальність говорила на зустрічі випускників Українського католицького університету в. о міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун. Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше.

В Україні дефіцит людей зі складним характером

Чи лікар повинен приховувати від пацієнта, що той хворий на рак, щоб зменшити його страждання? 89% емігрантів з СРСР в Америці відповіли, що так. Таку ж відповідь дали лише 8% корінних американців. Для вихідців з СРСР – це компроміс зі злом заради добра у той же час, коли для американців компроміс зі злом заради добра – це зло.

Для мене -  це ключовий ідентифікатор людей радянської ментальності. Це певна ціннісна шизофренія, коли у твоєму світогляді немає ніяких констант і усе завжди можна виправдати. Лі Лефевер пізніше довів, що такий підхід унеможливлює вирішення конфліктів без втрати гідності його учасників. Звідси і походить викривлене «наглість – друге щастя», з яким пов’язане й інше викривлене поняття – складний характер.

Не знаю, чи ви помітили, але в Україні людьми зі складним характером називають тих, у кого просто цей характер є. Коли ти маєш чіткі принципи і не боїшся їх декларувати, не йдеш на компроміси щодо певних засадничих речей і, відповідно, конфліктуєш з носіями протилежних поглядів, то отримуєш ярлик людини «зі складним характером». Так от, на мою думку, в Україні величезний дефіцит на чесних людей зі складним характером.

Читайте також: 5 міфів про медицину, які можуть нашкодити здоров’ю

Конфлікт через власні переконання – прояв чесності

Не йдіть на компроміси, коли ваша совість каже, що щось не так. Не бійтеся прислухатися до вашого внутрішнього голосу. Не укладайте союзи чи партнерства зі злом з добрими намірами. Не легітимізуйте зло – боріться з ним. Називайте речі своїми іменами – кажіть правду. Вас називатимуть складними та конфліктними, але конфлікт через власні переконання – прояв чесності.

Служіння – це діяльність заради чогось більшого, аніж просто я

В Україні не розуміють поняття служіння. Здебільшого люди служать комусь, щоб прислужитися, або несуть службу. Для мене служіння – це діяльність заради чогось більшого, аніж просто я. Це здатність вплинути і змінити життя спільноти на краще у конкретному місці і в конкретний час.

В Україні прийнято сприймати бюрократів як тих, хто заважає прогресу і ускладнює всім життя. Але в здоровій державній інституції культура служіння – це те, що рятує нації від політичних штормів, від урядів популістів і маріонеток. Втім, справжнє розуміння приходить лише з досвіду роботи у державній сфері. Роль одного окремого бюрократа може бути фантастично великою не лише в опорі до реформ, але і в опорі до окупації, здачі національних інтересів чи руйнування культури.

Читайте також: Коли і як правильно пити воду. Уляна Супрун спростувала міф про 8 склянок на день

Декілька років служіння у державній сфері дасть школу управління і розуміння контексту життя нашого суспільства, яку не дасть жодна навчальна програма. Не відвертайтеся від державної сфери і використайте цей інструмент для служіння чомусь більшому, ніж кожен з нас може стати.

Люди і рішення, які ви шукаєте, сидять довкола вас

Слово «відповідальність» було приклеєне більшовиками до слова «кримінальна», відповідно його сприймали як щось небезпечне, шкідливе, чого треба уникати і максимально боятися. Але це не наша відповідальність, це радянська мантра, яку вчили повторювати, коли приходив час робити важливе рішення. І наслідок – мільйони людей, які звикли приймати рішення, що вже зробили за них.

Один мудрий американець якось сказав перед випускниками Гарварду уже в час президентства Трампа: «Не обманюйте себе тим, що самоусунення від системи, яка, на вашу думку, зламана, дозволить вам уникнути шкоди від помилок цієї системи».

Читайте також: Тримати тонус на сидячій роботі. Топ-4 поради від Уляни Супрун

2019 рік – це не про людей з екранів телевізорів, це про людей, які не дивляться телевізорів, це про нас із вами. Я знаю, ви думаєте, що має з’явитися хтось нормальний, і тоді ви підтримаєте його на виборах. Але у мене для вас сюрприз: він не з’явиться. Люди і рішення, які ви шукаєте, сидять довкола вас у цій залі.

Проблема лише в тому, що жодні промови не спонукають українців братися за долю власної країни так, як погані результати виборів. І, можливо, ви думаєте, що це нормально – чекати на когось, хто візьме відповідальність за зміни на себе. Але це лише марнування часу і можливостей – нашого з вами часу і наших з вами можливостей. Можливостей, про які Шептицький, Грушевський чи Бандера навіть не могли мріяти.

Оксана Левантович

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав


Читайте також:
18 Вересня, 2018 14:41
Ніна Мега-актуальне послання. Дякую!
16 Вересня, 2018 16:20
Анатолій Дутчак Занотовували, очевидно, на слух. Лі Лефевер - це мабуть Володимир Олександрович Лефевр.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!