Куди поїхати на вихідні зі Львова: Скелі Довбуша

20299 0
Прийдешні вихідні обіцяють бути сонячними, тому Tvoemisto.tv приготувало цікавий, короткотривалий і не потребуючий значних затрат маршрут для любителів активного відпочинку. Пропонуємо цього разу «пройтись» стежками опришків і довідатись більше про Скелі Довбуша.
фото: vsviti.com.ua

фото: vsviti.com.ua

Розташування: Скелі Довбуша знаходяться на межі Львівської та Івано-Франківської областей: в районі села Бубнище Франківської області та села Труханів Львівської області (залежить від того з якої сторони добиратись).

Що подивитись: Скелі Довбуша — це скельно-печерний комплекс, унікальна пам'ятка історії та природи. Вони лежать на висоті 668 м над рівнем моря, тому віддавна полюбилась скелелазам.

За переказами, у XVII–XVIII століттях тут таборували опришки, які використовували печери під сховище. Унікальний скельний комплекс названий на честь легендарного опришка Олекси Довбуша. Це неповторне за своїми формами і розташуванням нагромадження гігантських скель та каменів, що нагадують дивовижних істот, покраяне глибокими, завжди темними ущелинами, ямами, потаємними ходами та стежками.

Вивчивши вибиті в каменях печери, зруби, пази, східці, вчені дійшли висновку, що скелі використовувалися людьми, які жили тут у Х столітті, під помешкання та в ролі фортеці. Печерні приміщення мають чіткі геометричні форми, правильні пропорції, рівні поверхні вертикальних стін, досить точну прямокутність, чисту обробку стелі. У X–XII століттях тут існувало язичницьке святилище — палеообсерваторія.

Чи не кожна зі скель здавна мала свою назву. Чому саме таку – ніхто не знає. Багато з них продиктовані самою формою каміння, інші навіяні містичними переказами. Дуже незвично виглядає сіра скеля «Книжка» заввишки в два людські зрости, яка нагадує за формою відкриту книгу. Та найбільш чудернацькі виникли вже у наші дні: «Поцілунок собаки-барабаки:, «Майн Кампф», «Шлях самурая», «Корчма при дорозі», «Політ над гніздом зозулі», «Лісоповал», «Валіза Сальвадора Далі».

Та чи не найцікавішим місцем комплексу є так званий Замок. Це печерний комплекс у північній частині Основного масиву. Із трьох сторін окреслений скелями, наче стінами, а з четвертої – захищений оборонним валом. Неподалік простежуються обриси своєрідних кімнат, які служили досить комфортним місцем для відпочинку, адже взимку тут не дуже холодно, а влітку приємно прохолодно. Навіть свій ставок мали ті, хто мешкали тут. Що саме тут було розміщено – точно не відомо. Та дослідники притримуються думки, що за княжих часів знаходилась справжня оборонна фортеця.

Повправлявшись на скелях, які ще пам’ятають Олексу Довбуша, можна спустились в село, де за кілька метрів від роздоріжжя знаходиться водоспад Сукіль

Читайте також: Куди поїхати зі Львова на вихідні: водоспад Кам'янка

Як дістатись: непоганий варіант – маршрутка Львів-Труханів до Труханова, потім пішки приблизно 40-60 хв. Трохи ближче можна під’їхати електричкою Львів-Трускавець до Стрия, або маршруткою Львів-Сколе до Стрия, потім автобусом, маршруткою, попуткою, або таксі до Болехова і, нарешті, автобусом, попуткою, або таксі до Бубнища та близько 30 хв. пішки. На авто – зі Львова по маршруту Львів-Стрий-Моршин-Болехів-Бубнище-Одинець . Це найшвидший і найзручніший спосіб. Заїхати можна під самі скелі заплативши при в’їзді в заповідну зону близько 5 грн з машини. Відстань від Львова близько 100 км. Координати GPS 49°2’40”N, 23°40’52”E.

Де зупинитись: Інфраструктура довкола заповідника досить розвинена. Поїсти і відпочити туристам пропонують гостинні колиби. А любителі пожити у наметі можуть зупинитись на місці централізованої стоянки, яка спеціально для цього обладнана.

За інформацією: velukuy.blogspot.com,  extremeua.com та vsviti.com.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!