Куди поїхати на вихідні зі Львова: у мандрівку екологічною стежкою

22693 0
Усього за 45 кілометрів від Львова розташовується гора Камула, що є найвищою вершиною рівнинної частини України. Екологічна стежка, протяжністю 2,2 км, що веде до вершини, вкрита буково-дубовими і буково-грабовими лісами, які гарно рятують від спеки. Tvoemisto.tv пропонує провести ці вихідні у цікавій родинній мандрівці до гори Камула.
фото: svitppt.com.ua

фото: svitppt.com.ua

Де розташовується?

Найвища вершина Подільської височини та пам'ятка природи місцевого значення гора Камула розташовується у західній частині горбистого пасма Гологори, на південь від села Романова, що в Перемишлянському районі Львівської області. Відстань до села від Львова – 45 км.

Фото: www.drive2

Що подивитися?

Гора Камула. Висота Камули — 471 м над рівнем моря. Вона складається з пісковиків, є невисокі мальовничі скелі з гротами. Гора вкрита буковим лісом природного походження та буково-грабовими насадженнями.

Камула є найвищою вершиною рівнинної частини України (окрім правобережжя Дністра). Через її вершину проходить Головний європейський вододіл. Вершина і прилеглі схили розташовані в межах природоохоронної території – Романівського ландшафтного заказника.

Читайте також: Вихідні на природі: п'ять альтанок за 40 км від Львова

Екологічна стежка. На Гологірському плато створена «Екологічна стежка на г. Камула» — встановлено вказівники, інформаційні таблиці й альтанки.

Фото: www.drive2

Гологірське плато – найвищий район рівнинної частини області Львівської області. Це найвища точка між Уралом і Карпатами. Характерною рисою даної екологічної стежки являється наявність багатьох низовин ( котлован головного водорозділу), який розділяє плато на декілька масивів з висотами більше 400 м. Плато покрито насадженнями, тут, в основному проростають буково-дубові і буково-грабові деревостани.

Основне призначення екологічної стежки складається із таких взаємопов’язаних компонентів, як оздоровлення, рекреація, просвіта, навчання і виховання.

Основними завданнями екологічної стежки є: ознайомлення відвідувачів з об’єктами живої і неживої природи; розробка та проведення у відповідних пунктах стежки теоретичних та практичних знань; пропаганда природоохоронних заходів, інформування про види рослин, пам’ятки природи, що трапляються на заданому маршруті.

Маршрут даної екологічної стежки обраний з рекреаційно-естетичного та інформаційного погляду (надзвичайні для даної місцевості скелі, ландшафти виняткової краси тощо). Дана екологічна стежка знаходиться неподалік від автомобільної дороги, яка проходить з с. Романів – на Перемишляни. Протяжність екологічної стежки 2,2 км.

Фото: www.drive2

Пункт 1. Інформаційний щит: на початку стежки встановлений головний стенд-щит, на якому зображена карта схема всієї стежки із зазначенням всіх зупинок. Стенд має укриття від дощу та сонця.

Пункт 1 а. Сходи дерев’яні: вони встановлені по маршруту екологічної стежки при підйомі до гори Камула, шляхом розпилювання дубових колод на дві частини.

Пункт 2. Альтанка: вона встановлена на г.Камула на висоті 472 м над рівнем моря.

Фото: www.drive2

Пункт 3. Лавки і стіл з накриттям: вони розміщені по маршруту екологічної стежки в буковому стиглому деревостані. Вік 105 років висота 33 метри діаметр 50 см.

Пункт 4. Комплект стола і лавок з накриттям: вони встановлені в стиглому буковому деревостані. Вік 105 років висота 32 метри діаметр 46 см.

Пункт 5. Стіл зі стільцями: вони встановлені біля Кам’яного стіжка, який має висоту до 7,7 м.

Пункт 6. Альтанка: біля альтанки спостерігається наявність виходу на поверхню материнської породи (кам’яні скелі висотою 20 м і більше).

Пункт 7. Інформаційний щит: він встановлений у пристигаючому буковому деревостані. Вік 65 років висота 27 метри діаметр 28 см.

Читайте також: У яких водоймах Львівщини офіційно можна купатися? Перелік

Також поблизу села Романів є невелике озеро, біля якого можна відпочити після проходження екологічною стежкою.

Як дістатися?

До села Романів, із якого починається підйом на гору Камула, можна доїхати прямими рейсовими автобусами, що відправляються із автостанції №5 (бібрський напрямок).

Дорога власною автівкою забере трохи більше години часу.

За матеріалами: geoknigi.com, active.lviv.ua, lvivlis.com.ua

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!