Куди поїхати на вихідні зі Львова: Урицькі скелі

18099 1
Цими вихідним Tvoemisto.tv рекомендує відвідати пам’ятку природи та археології національного значення, яка не має аналогів у Європі, – Урицькі скелі.
фото: kapitoliy.net.ua

фото: kapitoliy.net.ua

Де розташовується?

Поблизу невеликого села Урич, що у Сколівському районі, на лівому боці долини річки Стрий.

Що подивитися?

Урицькі скелі – пам’ятка природи та археології національного значення, яка не має аналогів у Європі. Адже не тільки визначна природна, але й археологічна пам’ятка. Тут знайдені рештки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ – ХІІІ ст). Захисники цієї фортеці на протязі довгого часу чинили опір татаро-монгольським завойовникам. У скелях вирубані гроти, підземні ходи, колодязі.

Скелі складені переважно сірими, масивними та грубошаруватими кварцовими пісковиками, шари яких під впливом тектонічних рухів були поставлені майже вертикально, і які утворюють завдяки цьому прямовисні стінки.

До комплексу Урицьких пісковиків входять 7 груп скель: Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля, Жолоб, Ґулька, Хрест та одна безіменна скеля. Основною домінантою в ландшафті є скельна група Камінь, розміщена в епіцентрі природного амфітеатру, що формується схилами гір Горбище, Старий Горб, Турків, Товар, Стовба, Діл, Перенизь, Вороновий хребет, Кічерка, Горб. Висота Каменя становить 87 м над рівнем долини.

У процесі денатурації пісковики змінювали свій первісний вигляд, набуваючи дивовижних форм і витворів. В одних місцях вони виступають у формі великих монолітів, в інших – у формі безладно сформованих брил. Тут є багато природних тріщин, печер, в тому числі і рукотворні. У нижній частині скельних виступів внаслідок розширення вертикальних тріщин водними потоками утворилась низка гротів до 2 м заввишки та 3-5 м завдовжки. У міфах та легендах знаходимо назви «Чотири Велетні», «Три пальці», «Чотири списи», «Орел».

Дуже оригінальними є також прояви вітрової ерозії скель. Окремі ділянки їхньої поверхні вкриті численними округленими заглибленнями, розділеними порівняно тонкими кам’яними стінками, які у загальних рисах нагадують бджолині стільники.

Зараз на скельній групі Камінь збереглися виявлені під час досліджень 1971-1978 рр. близько 4000 пазів і врубів, зроблених у скелі. На території дитинця було знайдено багато артефактів: бойові сокири, прикраси, наконечники стріл для луків та арбалетів. Крім того, залишились рештки штучного муру, склепіння, печери, сходи, підскельні коридори, криничка і дві цистерни для води.

На основі залишків здійснено графічну реконструкцію міста-фортеці Тустань. Структура наскальної забудови, наземні оборонні стіни висотою 15 метрів, п’ятиповерховий житловий комплекс XIII ст. з висотою поверхів 3,5-4 метри, складна система водозабезпечення (криниця, довбана в скелі, та дві цистерни) свідчать про високий рівень давньоруської будівельної техніки.

Фото: ua.igotoworld.com

Особливістю пам’ятки є те, що на ній зосереджена найбільша у всіх Карпатах, кількість наскельних зображень-петрогліфів. В основному це солярні знаки – символи Сонця, подібні до яких знаходяться по цілому світу, і тим не менше їх призначення до сих пір не розгадане. В даному випадку вони відображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концентричних кіл, загальною кількістю близько 270, і належать до ранньозалізного віку. Одним із найцікавіших і найбільш вражаючих петрогліфів є 2-метрове зображення людського обличчя, викуте на скелі. Округле за формою, риси обличчя передані місяцеподібними заглибленнями таким чином, що повіки прикриті. Гра світла і тіні надає йому виразу спокою і умиротворення. Припускають, що цей комплекс є святилищем астрономічно-календарного типу, пов’язаного з рухом Cонця. Іншим типом петрогліфів є зображення вершника на коні, вовка і лося, виконані в однаковій техніці. Вони подібні до пам’яток мистецтва кочових племен ранньоскіфського часу у т.зв. «звіриному стилі». Цікавими є зображення «танцюючих чоловічків», «рогу достатку», «колеса Юпітера», «п’яти поєднаних спіралей».

Як дістатися?

Якщо їхати автомобілем, то відстань від Львова до с. Уричі становить трохи більше 100 км. Доїхати до села можна через Східницю, тоді дорога становитиме 110 км. Також можна доїхати через трасу Київ – Чоп. В цьому випадку дорога становитиме 118 км (їхати до повороту на Дубину  і 20 км – до Урича).

Якщо вирішили скористатися громадським транспортом, як потяг чи автобус, то найкраще доїзд до Урича організований зі Стрия. Проте, можна також доїжати зі Східниці, Трускавця та Сколе.

За матеріалами: 7chudes.in.ua, ukrmandry.com.ua, ua.igotoworld.com.


Читайте також:
4 Червня, 2016 09:38
Юрій Там дійсно дуже гарно, але їхати туди можна лише у випадку, якщо вам не шкода ходової вашого автомобіля, оскільки дорога там відсутня в принципі. Від Верхнього Синьовидного до Урича 19 км пекла. Від Східниці до Урича - грунтовка і тільки 7км.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!