Куди поїхати на вихідні зі Львова: маєток діда Андрея Шептицького

6860 0
Неподалік Львова, дорогою на Самбір, серед парку стоїть покинутий маєток. Саме у ньому проживав дідусь Андрея Шептицького. Сам ж митрополит УГКЦ часто сюди навідувався в юності та полюбляв проводити час у маєтку. Й не дивно, навколишня природна ідилія та краса досі заворожують.
Фото: hromadske.lviv.ua, fredrooleksandrpalase.blogspot, tyzhden.ua

Фото: hromadske.lviv.ua, fredrooleksandrpalase.blogspot, tyzhden.ua

Де розташовується?

Маєток Фредра-Шептицького розташовується дорогою на Самбір, неподалік містечка Рудки, у селі Вишня. У цьому селі, у величезному парку (площа якого сягає12 га), й заховався розкішний палац.

Що подивитись?

Александр Фредро (1793–1876) – польський комедіограф, мемуарист, поет. Автор поем «Дами і гусари», «Іноземщина», «Мистецтво обмацування». Батько двох дітей – Яна Олександра та Софії. Дочка Фредро Софія 1861 року вийшла заміж за графа Яна Шептицького. Від цього шлюбу народився Роман Шептицький – майбутній митрополит Андрей.

Александр Фредро був автором комедій про звичаї з життя шляхти, переважно провінційної. Писав вірші, поеми, афоризми. Твори графа належать до золотого фонду польської літератури. Його байки в Польщі входять до програми дитячої школи.

Палацовий  комплекс Фредра-Шептицького, значною мірою, пов’язаний із Андреєм Шептицьким, адже він був онуком графа Александра Фредро – польського комедіографа та ад’ютанта Наполеона. Спадщину роду Фредро-Шептицьких у їх селі Прилбичах радянська влада знищувала, їх двір не зберігся. Тому, цей маєток у селі Вишня, де виросла мати митрополита Софія,  є важливим. Він у порівняно доброму стані, і є, практично, останньою пам’яткою про родину митрополита.

Фото: fredrooleksandrpalase.blogspot

У 1835 році, у тодішньому родовому селі шляхетної родини Фредрів Бенькова Вишня, «польський Мольєр» Александр Фредро звів великий двоповерховий літній палац у стилі англійського бароко для себе і родини.

У 1896 році онук Алесандра Андрій Максиміліан перебудовує цей палац. На стіні лівого крила палацу можна побачити два картуші. На одному з них вибито – «Budowal 1835», а на другому – «Aleksander hr. Fredro»..

Палац будували перш за все для коханої дружини, якій Александр Фредро хотів облаштувати природну ідилію та затишок. Із ранньої весни до пізньої осені, а інколи аж до Різдва, в маєтку вирувало життя. Знатні люди з усієї Європи гуляли колись тутешніми алеями під липами і дубами з широкими кронами. Тут, у маєтку, граф написав свої найкращі твори.

Палац представляє собою двоповерхову асиметричну споруду, усі вікна та двері якої мають напівкруглу форму. До наших часів із внутрішнього декорування багато чого збереглося. На першому поверсі були їдальня, спальня та великий салон. Одну з кімнат прикрашав камін зі скульптурою Венери Медічі. Меблі були оббиті англійським сукном із квітковим орнаментом. На другому поверсі розташувалася бібліотека.

Читайте також: 7 місць, які з’явилися у Львові завдяки Андрею Шептицькому. Фото

У кімнаті господаря стояло велике ампірне ліжко на лев’ячих лапах із мідними обручами. Навколо - шість книжкових шаф. Частину стін кімнати прикрашали італійські щити. Протягом ХІХ сторіччя мистецька колекція Фредрів розширювалася. З часом її розподілили між онуками драматурга. Те, що залишилося, разом із бібліотекою у 10 тисяч томів, було знищено у часи Першої світової війни.

Біля палацу стоїть колишня конюшня. Навпроти неї будинок із вежею, у якому колись жили служниці. Доглядали за маєтком близько десяти осіб: кухарі, покоївки та інші. Між конюшнею і домом прислуги стоїть помпа, яка й донині працює.

На фасаді палацу – герб родини Фредрів, у центрі якого - єдиноріг. Схожі єдинороги є також на ліпнині всередині будівлі.

Фото: fredrooleksandrpalase.blogspot

Палац оточує парк, в якому знаходиться каштанова алея та алея столітніх лип. Трохи нижче від головної споруди палацу можна побачити озеро, а в західній частині парку протікає річка Вишня, яка й дала назву селу. Крім того до ансамблю палацу входять ще дві будівлі – двоповерховий будинок для прислуги та гостей та одноповерховий господарський корпус.

Останні 70 років у палаці функціонує філія Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету. Майже усі цінні меблі та речі, які тут були, розграбували ще партійні працівники. Але вважається, що завдяки тому, що садиба завжди мала господаря, вона таки збереглася до наших днів. Вдова онука Александра Фредро Феліція продала маєток 1919 року Малопольському сільськогосподарському товариству, якому він належав до 1939-го.

Вхід, до якого колись під'їжджали карети, замурували і тепер тут коридор. Маєток зберігся, але нині він плачевному стані.

На річницю з дня народження Алесандра Фредра, 19 червня 2010 року, в палаці було відкрито меморіальну кімнату Александра Фредра та його внука, митрополита Андрея Шептицького.

Чим дістатися?

Маршрутка Львів – Самбір ходить із автовокзалу, що біля головного залізничного вокзалу у Львові. Їхати до містечка Рудки. Перед містечком є вказівник до палацу. Від нього йти 1,5 км. У самому селі Вишня слід спитати місцевих, тому що вказівника до палацу немає. Щоби потрапити всередину будівлі, слід знайти у селі сторожа палацу. У навчальний час він є у самій будівлі.

За інформацією: tyzhden.ua, hromadske.lviv.ua, vorobus.com


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!