Місто викупить частину будинку, який колись придбав Андрей Шептицький, щоб там не будували готель

1830 0
Наразі місто веде перемовини із власниками, після цього відбудеться оцінка майна і рішення винесуть на сесію міськради.
Фото: Google

Фото: Google

Львівська міська рада планує придбати частину будинку на вул. О. Новаківського, 2, яку нещодавно виставили на продаж. Відповідне рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міськради під час засідання 13 листопада.

«З метою збереження культурної спадщини – будинку, придбаного митрополитом Андреєм Шептицьким для потреб українських митців, будинку, у якому жив і працював художник Олекса Новаківський, виконавчий комітет вирішив погодити управлінню культури департаменту розвитку придбання об’єкта нерухомого майна – будинку», – йдеться у рішенні.

Читайте також: Музей імені Андрея Шептицького просить повернути їм будинок-пам'ятку

Нагадаємо, у Львові за 25,5 мільйонів гривень продають частину будинку на вулиці Олекси Новаківського 2. Будинок розташований поблизу церкви святого Юра. В оголошенні пропонують придбати його «під готель». Цю віллу вкінці XIX ст збудував Іван Левинський за проєктом архітектора Юліана Захаревича. Триповерховий будинок під номером 2 частина колишньої заміської вілли художника Яна Стики. Він продав будинок митрополиту Андрею Шептицькому, аби там відкрили національний музей.

Після того, як будинок виставили на продаж, дирекція та колектив Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького звернулися з відкритим листом до міського голови Львова з проханням відновити історичну справедливість і повернути Музею колишню його власність – чиншовий дім, що на вулиці Олекси Новаківського, 2. У будинку планують розгорнути нові виставкові та фондові приміщення та розширити музейний освітньо-мистецький простір.

Довідково

Чиншовий дім Яна Стики разом із прилеглою творчою робітнею митця (на розі вулиць О. Новаківського і Листопадового Чину, 11) у 1907 р. придбав  для потреб новоствореного «Церковного єпархіального музею» (тодішня назва НМЛ) видатний меценат української культури і мистецтва митрополит Андрей Шептицький.

Упродовж 1907-1939 роках обидві будівлі належали Національному музею у Львові. Вони стали осередком мистецького життя та місцем гуртування відомих українських діячів культури і духовності. Зокрема, у 1908-1918 роках тут жив знаний український художник-монументаліст, стипендіат митрополита Андрея Шептицького Модест Сосенко, а у 1913 р. –живописець і педагог Олекса Новаківський. Художник працював у творчій робітні, що на другому поверсі вілли, і мешкав з родиною в п’яти кімнатах чиншового будинку поруч.

У стінах майстерні О. Новаківського з ініціативи та за фінансової підтримки митрополита А. Шептицького в 1923-1935 роках діяла перша в Галичині українська Мистецька школа. У березні 1972 р. з нагоди 100-річчя від дня народження О. Новаківського в приміщенні відкрили його художньо-меморіальний музей (як відділ НМЛ). Відтоді на будинку розмістили меморіальну дошку О. Новаківському, а в наріжній ніші будинку встановили скульптуру Божої Матері.

В архіві музею зберігається Дарчий лист-заповіт митрополита Андрея Шептицького (1907)

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!