Як у Львові каратимуть за феєрверки?

5414 0
Нещодавно депутати ЛМР прийняли ухвалу, яка забороняє використовувати та реалізовувати феєрверки, салюти і піротехнічні вироби на території Львова. Спеціально для Tvoemisto.tv начальник відділу управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Львівській області Гранківський Роман розповів, які штрафи передбачені за їх продаж, зберігання, перевезення і використання.
фото: old.dailylviv.com

фото: old.dailylviv.com

«На підставі розпорядження Головного управління Національної поліції по всій Львівській області на базі відділень поліції створені діючі групи із числа працівників, які якраз і націлені на виявлення та документацію даних про такі адміністративні правопорушення як продаж, зберігання, перевезення і використання піротехніки. До обов’язків таких груп входить, передусім, перевірка місць можливої реалізації піротехнічних виробів на території Львова і області», – каже Гранківський Роман.

Відповідальність за вчинення таких протиправних дій регламентується Кодексом України про адміністративні правопорушення, хоча в окремих випадках – Кримінальним. «Щодо відповідальності, то ч. 1 статті 195/6 Адміністративного Кодексу за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачає накладення адміністративного штрафу від 35 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією піротехнічних виробів. І за  ч. 2 цієї ж статті передбачений штраф у розмірі від 60 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією піротехнічних засобів, якщо конкретна особа вчиняє правопорушення повторно протягом року.

Також дії у подібних ситуаціях можуть трактуватися як дрібне хуліганство і регламентуватися статтею 173 адміністративного кодексу, яка тягне за собою накладення штрафу або виправні роботи з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.  До подібної відповідальності притягують у тому випадку, якщо людина використовує піротехніку у громадському місці і, до прикладу, кидає петарди перехожим під ноги тощо.

Якщо ж подібні дії мають тяжчі наслідки, то відповідати прийдеться за хуліганство, яке трактується статтею 296 Кримінального Кодексу. Також подібні дії можуть потрактувати як зумисне спричинення легких тілесних ушкоджень відповідальність за які передбачена 125 статтею Кримінального Кодексу», – розповів начальник відділу управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції  у Львівській області.

Нагадаємо, проект ухвали про заборону використовувати та реалізовувати феєрверки, салюти і піротехнічні вироби на території Львова підготували з метою попередження нещасних випадків, заподіяння мешканцям та гостям міста фізичної, психологічної та моральної шкоди, а також враховуючи, що проведення феєрверків, салютів та інших видовищ з використанням піротехнічних виробів з світловим, іскровим, димовим, звуковим, змішувальним ефектами та інших вибухонебезпечних пристроїв одночасно з проведенням АТО на сході України суперечить нормам суспільної моралі та викликає соціальну напругу.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!