Львів претендуватиме на звання культурної столиці Європи 2024

3732 0
Під час обговорення реформування установ культури та створення нових інституцій у Львові, яке модерувало і транслювало Tvoemisto.tv, представники управління культури Львівської міської ради та культурної сфери міста розповіли про необхідні «кроки» для отримання Львовом звання європейської столиці культури.
фото: goodrest.com.ua

фото: goodrest.com.ua

На обговоренні йшлося про створення в місті двох нових інституцій: агенції з проведення подій (для підтримки міських мистецьких подій, впровадження інновацій у міських театрах, музеях, установах) та інституту стратегії культури (на вимогу подачі заявки Європейської столиці культури 2024 та реалізації освітніх програм у культурі).

Як зазначила депутат міської ради, директор Громадської організації "Інститут актуального мистецтва" Юлія Хомчин, ці дві інституції матимуть на меті пріоритизацію культури в розвитку Львова.

Інститут стратегії культури своєю глобальною ціллю матиме імплементацію та виконання стратегії, а вся його діяльність зосередиться на кількох ключових напрямках. Перший і найамбітніший – аплікування міста Львова на звання європейської культурної столиці.

Читайте також: Нове життя старих кінотеатрів. Що буде зі «Дзвоном», «Києвом» і кінотеатром Хмельницького 

«Нещодавно Європейська комісія культури внесла зміни до положення про організацію конкурсу «Європейська столиця культури» і уможливила аплікування для міст, які не є членами Європейського Союзу. Йдеться, зокрема, і про Львів. До прикладу, у 2021-му році європейською столицею культури буде сербське місто Новий Сад. Львів же міг би аплікуватися на 2024-й рік і разом з громадським сектором напрацювати концепцію та ідею, з якою місто братиме участь у цьому конкурсі», – зазначила Юлія Хомчин.

За її словами, на звання європейської культурної столиці можуть претендувати й інші українські міста. 

«Україна в особі Міністерства культури мала би підписати з Європейською комісією угоду про те, що ми беремо участь в цій програмі. Так званий меморандум мав би дозволити аплікуватись містам з України. Йдеться не тільки про Львів. Це однакові можливості для інших міст: Кам'янця-Подільського, Харкова чи Одеси, наприклад. Зараз управління культури разом з департаментом розвитку скерувало листа до міністерства з проханням розпочати цей процес. Як тільки стартує співпраця на рівні Україна – Європейська комісія, Львів зможе подавати і складати заявку. Якщо це буде зроблено в найближчі терміни, то місто встигає зробити це ще цього року і претендувати на звання культурної столиці у 2024-му році. Якщо ні, то наступного року, претендуючи стати столицею культури Європи у 2025-му», – додала Юлія Хомчин.

Довідка. «Культурна столиця Європи» – статус міста, який призначає ЄС на один рік. Автором такої ідеї була грецька актриса, міністр культури Греції Меліна Меркурі. Вона запропонувала щорічно в одному з європейських міст демонструвати всі прояви сучасної європейської культури. Першим таким містом стали Афіни у 1985 році.

2004 року комітет з культури Європарламенту змінив процедуру вибору майбутніх європейських культурних столиць року: тепер формується графік та системи відбору, згідно з якою від 2009 року щороку два міста ставатимуть в Європі культурною столицею: одне місто – від країни, яка нещодавно вступила до Європейського Союзу, а друге – від країни, що вже певний час була членом ЄС.

Підготувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!