Нове життя старих кінотеатрів. Що буде зі «Дзвоном», «Києвом» і кінотеатром Хмельницького

6490 0
ЛМР ліквідувала кінотеатри, які вже давно не працюють. Що буде з приміщеннями в центрі міста?
Кінотеатр «Дзвін» (фото: Зоя Красовська)

Кінотеатр «Дзвін» (фото: Зоя Красовська)

«Змінились реалії життя». Так пояснив керівник управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз рішення про офіційну ліквідацію трьох кінотеатрів в історичній частині міста. Понад десять років ці кінотеатри існують лише на папері, й виклики 2024-го – року, коли Львів претендуватиме на звання європейської культурної столиці – вимагають від міської влади створення ефективніших культурних закладів.

«За радянських часів кіно було потужним інструментом пропаганди, – сказав Михайло Мороз. – А за часів незалежності втратило цю функцію. Зараз цю потребу розвивають приватні заклади. У 90-ті та 2000-ні ні місто, ні держава не мали ресурсів для підтримання інфраструктури, тому все занепало». За словами заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, «державні комунальні підприємства» кінотеатр «Київ», «Дзвін» та імені Богдана Хмельницького не мають свого майна. Формально до ліквідації за кожним із них були закріплені директор і бухгалтер, які не отримували зарплат і подавали порожні звіти, адже комунальні підприємства не вели діяльності.

Проте приміщення, де колись показували кіно, залишились. Tvoemisto.tv поцікавилось, у якому вони зараз стані та що з ними буде далі.

Кінотеатр «Київ»

Кінотеатр на проспекті Шевченка, 8 зберігся найкраще з усіх. Тут залишилася впізнавана вивіска; ще порівняно нещодавно зала використовувалась для музичних концертів та нечастих артхаусних кінопоказів. Усередині можна побачити сліди незавершеного ремонту, в фойє працює обмінник валют.

За словами Михайла Мороза, приміщення, де понад сторіччя тому – 1913 року – відкрився один із перших львівських кінотеатрів, перебуває у приватній власності і було продане ТзОВ «Кінокомплекс-Київ». У реєстрі юридичних осіб зазначено, що це підприємство припинило свою діяльність 2015 року. Із реєстру майнових прав дізнаємося, що власником приміщення є Григорій Козловський, бізнесмен і депутат ЛМР, а також Валентина Свіщова. Вона, як зазначають «Наші Гроші.Львів», ймовірно є матір’ю Олександра Свіщова - бізнесмена та директора ватерпольного клубу «Динамо». Станом на початок 2014 року за даними видання «Наші Гроші.Львів» власниками «Кінокомплекс Київ» були Григорій Козловський та Вікторія Олександрівна Свіщова.

 

Кінотеатр імені Богдана Хмельницького

Впізнати в будинку 11 по вулиці Богдана Хмельницького колишній кінотеатр важко; хіба що на стіні сусіднього будинку залишилися конструкції, на яких колись розміщували афіші. Будинок було зведено у 1912-1913 роках за проектом архітектора Романа Фелінського. У 1913 році тут почав діяти кінотеатр «Сфінкс». З роками приміщення міняло власників, вивіски та назви, але тут продовжував діяти осередок кіноіндустрії. Зараз у частині приміщення колишнього кінотеатру працює магазин інтер’єру.

Наприкінці 2016 року Львівська міська рада віднесла це приміщення до переліку інвестиційних об’єктів із подальшим створенням там культурно-розважального навчального закладу «Театр «Музей кіно». Юрист управління інвестицій ЛМР Роман Старецький пояснив, що інвестиційний проект ще на стадії розробки і має в подальшому враховувати всі обставини, зокрема й сусідство з магазином. За його словами, залучення інвестицій під створення нової установи буде зачіпати лише комунальну власність і не має торкатися приватної.

Як вказано у держреєстрі майнових прав, за адресою колишнього кінотеатру 550,2 кв.м нежитлового приміщення знаходяться у комунальній власності. Під магазин викуплені 99,5 кв.м у 2007 році.

 

Кінотеатр «Дзвін»

Якби не сучасні автомобілі, припарковані біля будинку по вулиці Шептицьких, 45, можна було б уявити, що ти в минулому. Закинута будівля зберегла уламки вивіски радянських часів, на якій бракує кількох літер.

2013 року приміщення передали в оренду ТзОВ «Дзвін і К», яке обіцяло частину приміщення віддати під музей Степана Бандери, адже кінотеатр розташований за спиною пам’ятника провідникові ОУН. Управління культури ЛМР оскаржувало це рішення, бо стверджували, що воно ухвалене без їхнього погодження та без відповідного конкурсу. Тим часом «Дзвін і К» вже закріпили своєю юридичною адресою приміщення колишнього кінотеатру.

Зараз справа у касаційній інстанції, тож майбутнє закинутої будівлі невизначене. «Можливі різні рішення. Тут важливо розпочати процес, аби ми розуміли в якому все стані, – каже Михайло Мороз. – Не кожен початок ліквідації означатиме її завершення. Очевидно, в процесі роботи ліквідаційної комісії ми надамо рекомендації міській раді».

Він нагадав, що міська влада, замість ліквідовувати кінотеатр «Стрілець» на Левандівці, вирішила реорганізувати його на культурний центр «Супутник».

Що далі?

Ліквідувавши кінотеатри,  виконком ЛМР тим самим рішенням започаткував процес створення двох нових комунальних установ: «Агенції проведення подій» та «Інституту стратегії культури». Перша відповідатиме за всі культурні події, що  організовуються міською радою, а другий – за подання заявки Львова на статус європейської столиці 2024 року.

«Також інститут активно працюватиме за різними освітніми програмами, зокрема з театрами, музеями, бібліотеками та іншими культурними установами, виконуючи стратегію культури», – прокоментував Андрій Москаленко.

Проект ухвали міської ради про створення нових установ мають розглянути на найближчій сесії. До того часу мають опрацювати більш конкретні задачі для нових інституцій, які найбільш імовірно будуть підпорядковані міському управлінню культури. 

Підготувала Зоя Красовська

Фото авторки

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!