Львів прощається із членом Львівського братства ОУН-УПА Мирославом Меркуном

1688 0
Мирослав Меркун був членом «Просвіти», очолював осередок «Меморіалу». Був учасником Світового з'їзду вихідців з Яворівщини у 2020 році в Яворові.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Сьогодні у Львові прощаються зі членом Львівського крайового Братства ОУН-УПА Мирославом Меркуном, який помер 30 листопада на 90-му році життя.

Так, сьогодні, 1 грудня, об 11.00 год у Ритуальному залі каплиці Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ (вул. Пекарська, 52) відбудеться прощання і чин похорону. Поховають Мирослава Меркуна на полі № 86а – Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища.

Прощальні заходи відбудуться з дотриманням карантинних обмежень, тож усіх просять бути на відстані один від одного та в засобах захисту.

Довідка від Музею «Територія терору» 

Мирослав Меркун народився 8 грудня 1930 р. у  м. Ґнєзно Познанського воєводства (тепер Великополське воєводство, Польща). Згодом сім’я переїхала до м. Яворів. Протягом чотирьох років Мирослав навчався у початковій школі при монастирі оо. Василіян.

У 1942 р. розпочав навчання в Другій українській гімназії м. Львів. У 1944 р. вступив до Юнацтва ОУН, а також Українського Юнацтва протилетунської оборони німецької армії. Проходив вишкіл у м. Вроцлав, Польща. Під час повернення додому був поранений, лікувався у шпиталі м. Краків, Польща. З 1944 р. продовжив навчання у 8-му класі середньої школи у Яворові. Після закінчення школи вступив до Львівського лісотехнічного інституту.

За знищення пам’ятника В. Леніну разом зі шкільними товаришами був заарештований. Родина викупила Мирослава і він зміг повернутися додому. У 1950 р. разом із сім’єю перебував у Замарстинівській тюрмі, після чого їх депортували на Сибір. Перебував на поселеннях «Лісозавод» та «Зирянське» Зирянського району Томської області, Росія. Працював на лісозаготівлі в поселенні Тарба. У 1951 р. переїхав на поселення «Зирянка». Навчався у технікумі в Томську. Був звільнений в 1956 р.

Після повернення в Україну мешкав у с. Татарів Івано-Франківської області, працював на лісозаводі. Згодом переїхав до Львова, де працював на заводі «Електрон». 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!