Львів відреставрований: що у місті «врятували» від часу минулоріч

3913 0
За 2015 рік проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюється Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у співпраці з міською владою та мешканцями було відновлено близько 200 об'єктів. Пропонуємо дізнатися більше про те, що вдалося врятувати від впливу часу минуло річ.
фото: urban-project.lviv.ua

фото: urban-project.lviv.ua

Вхідні брами. В рамках програми співфінансування реставрації історичних вікон та брам було відреставровано 11 вхідних брам за адресами: вул. Акад. Гнатюка, 8, пр. Свободи,7, вул. К. Левицького, 15, вул. К. Левицького, 22, вул. Б. Лепкого 12, вул. Староєврейська, 26, вул. Краківська, 30, вул. Кльоновича, 7, вул. Банківська, 5, вул. Ковжуна, 3, вул. Пекарська. Для будинку на вул. Валовій, 21, де брама була відсутня, виготовили повністю нову браму, яка вдало вписується у стиль фасаду. Схожа ситуація і на вул. Огієнка, 17, де реставратори  доповнили заново виготовлену брамy залишками збереженої автентичної деревини. Крім вище згаданих об’єктів, у рамках співпраці між проектом GIZта ЛНУ ім. І. Франка відреставрували також одну вхідну браму та двоє дверей  економічного факультету зі сторони вулиці Театральної. На пр. Свободи, 18 (головний вхід економічного факультету) оригінал зник ще в радянські часи, тому там виготовлено нову браму за зразком автентичної брами на вул. Театральній.

На фото: брама на прос. Свободи, 7

На фото: брама на вул. Валова,21

Переглянути більше фото відреставрованих брам можна за посиланням.

Балкони. У центральній частині міста була проведена фахова реставрація 17 балконів за адресами: вул. Короленка, 15 (3), вул. Братів Рогатинців, 45 (1), вул. П. Куліша, 33 (2), пл. князя Ярослава Осмомисла, 1 (1), вул. Просвіти, 6 (2), вул. Б. Хмельницького, 5 (4 балкони і 2 лоджії) та вул. Замарстинівська, 3 (2).

На фото: балкони на вул. Просвіти, Короленка та Братів Рогатинців

Переглянути більше фото відреставрованих балконів можна за посиланням.

Сходова клітка на Левицького, 10. У житловому будинку 19 ст. впродовж 8 місяців львівські реставратори працювали над відновленням первинного пофарбування стелі та стін, сходів та міжквартирних дверей. Крім того, було відтворено частково втрачене мозаїчне покриття при вході, замінено скло у вікнах та дверях, що ведуть на галереї, та укріплено балки перекриття на стелі.

На фото: сходова клітка на вул. Левицького, 10

Вітраж на Герцена, 6. Вдалося відновити збережену частину унікального 11-метрового вітража, що складається з понад тисячі окремих елементів, різних за своєю формою, кольором і структурою. У нижній частині вітража, що була повністю втрачена, реставратори прийняли рішення вставити масове безколірне скло, так як після активних пошуків в архівах Львова та Польщі жодного креслення чи фотографії не було знайдено.

На фото: вітраж на вул. Герцена, 6

Скульптурна група на Франка, 2. Відреставровано чудовий зразок неоренесансної скульптури, твір відомого львівського скульптора ХІХ ст. Леонардо Марконі.

На фото: скульптура на вул І. Франка, 2

Портал на Січових Стрільців, 2. В рамках навчального семінару для порталу було розроблено спеціальний компрес для знесолення, після зняття якого камінь якісно та ретельно очистили (за допомогою сучасної мікропіскоструйки та гарячого парового методу).

На фото: портал на вул. Січових Стрільців, 2

Фасад на Театральній, 12. На фасаді житлового будинку, що є пам'яткою архітектури 17-19ст. національного значення, виготовлено втрачені гіпсові декоративні елементи, замінено пошкоджені металеві накриття та водостічні труби, зроблені з цинкової бляхи.

На фото: фасад на вул. Театральній, 12

Внутрішні двори. Спільно з управлінням охорони історичного середовища та мешканцями було проведено благоустрій 5 внутрішніх дворів за адресами: вул. Коперника, 30, вул. Дрогобича, 10, вул. Кониського 3-5, вул. Газова, 6 та вул. Мулярська, 7.

На фото: внутрішній дворик на вул. Газова,6

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!