Львівська міська рада планує заборонити клаптикове утеплення фасадів будинків

7594 1
Для утеплення будинків в межах історичного ареалу потрібні будуть висновки відповідного управління, а пам’ятки архітектури повністю заборонять утеплювати.
фото: Дем

фото: Дем'ян Данилюк

Львівська міська рада планує переглянути нові ДБН щодо фасадної теплоізоляції будинків. Про це під час брифінгу повідомили заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко та начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

18 грудня Кабінет Міністрів України дозволив утеплювати старий житловий фонд без отримання дозволів. Йдеться про будинки, які не несуть історичної цінності, та об'єкти культурної спадщини місцевого значення.

Читайте також: В Україні запрацювали нові будівельні норми щодо утеплення фасадів

Львівська міська рада планує переглянути цей дозвіл і заборонити клаптикове утеплення фасадів будинків, а також заборонити утеплювати пам’ятки архітектури.

«Такий підхід може завдати шкоди, адже декор будинків буде цілком знищений. Клаптикові утеплення не додають краси будинкам. Тому в нашому рішенні ми передбачаємо заборонити клаптикове утеплення. Якщо утеплювати новобудови, то тільки весь фасад повністю. По-друге, повністю заборонити утеплювати будинки, що є пам’ятками архітектури», – каже Лілія Онищенко.

За її словами, тільки в деяких випадках можливе утеплення будинків в історичному ареалі. Як, наприклад, утеплення глухих необштукатурених торцевих стін, до яких колись мали прибудовувати наступну будівлю, чи утеплення дворового фасаду будинку. До кожного з таких випадків в міській раді будуть підходити індивідуально.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

Рішення мають винести на розгляд під час наступного засідання виконавчого комітету цього чи наступного тижня.

«Паралельно ми готуємо проект листа. Після рішення виконкому ми ознайомимо з нашими намірами Кабінет Міністрів України, аби вони відкоригували своє рішення. Наше рішення можуть оскаржити, але воно тільки деталізує рішення держави», – пояснює Андрій Москаленко.

Читайте також: Хто у Львові руйнує архітектурну спадщину: два приклади

Крім того, міська рада готова співпрацювати з мешканцями будинків та ОСББ щодо повного утеплення фасадів. Що стосується несанкціонованих робіт в історичній частині міста – то такі випадки розглядатимуть під час засідань адмінкомісії міста, а винуватців каратимуть штрафами. Щодо власників будинків поза історичним середовищем – то кожен випадок окремо розглядатимуть під час районних адмінкомісій.

Додамо, що в березні минулого року провели інвентаризацію фасадів щодо клаптикового фарбування. Під час перевірок виявили 1322 будинки, пофарбовані у різні кольори.

Андрій Костюк


Читайте також:
3 Січня, 2019 15:42
Федя Радянським потворам - хрущобам та совковим багатоповерхівкам на Сихові, "клаптики" не зашкодять, але дуже зашкодять інтересам газової мафії, розподільників, та теплогенеруючих, тому львіські "патріоти" раптом стали небувалими "естетами" і вирішили зберегти радянську "спадщину" хрущоб та панельок для нащадків недоторнканою!!! Бо коню понятно, що на утеплення всього фасаду мешканці ніколи не домовляться між собою, отож мерзнутимуть всі!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!