Львівські школярі вчитимуться за унікальним підручником із демократичного громадянства

1940 0
Підручник є універсальним, його матеріали можна застосовувати на будь-якому предметі.
фото ілюстративне: pixabay.com

фото ілюстративне: pixabay.com

Усі школи Львова та області отримають унікальний посібник з освіти демократичного суспільства, підготовлений Радою Європи та адаптований для України. Про це під час брифінгу розповіла керівниця швейцарсько-українського проекту «Розвиток компетентностей в Україні DOCCU» Наталія Протасова.

Читайте також: Як виглядають перші класи львівських шкіл перед 1 вересня. Фото

«Наш проект з самого початку був орієнтований на навчання директорів та вчителів шкіл. Станом на сьогодні, розроблено уніфіковані програми, завдяки яким інститут післядипломної педагогічної освіти вже включив ці програми в навчальні курси та здійснює підготовку вчителів. Крім того, за сприяння Ради Європи укладено та адаптовано для України перший посібники з освіти для демократичного громадянства», – зазначила вона.  

За словами Наталії Протасової, ці посібники надзвичайно гнучкі і можуть використовуватись як для першокласників, так і для старшокласників. У своїй роботі ними можуть оперувати батьки і вчителі. Ці посібники отримають всі школи Львівської області та Львова безкоштовно.

Читайте також: Нові правила для перших класів. Усе, що варто знати батькам

Частина посібників вже надійшла у деякі школи, а решту доставлять найближчим часом. Наталія Протасова зазначає, що особливістю цих посібників є те, що вони не є додатком для якось окремого предмету чи якогось класу, а є підручниками для життя.

«Будь який матеріал з них можна застосувати на уроках чи виховних заходах. За їхньою допомогою можна пропагувати освіту для демократичного громадянства та освіту прав людини на будь якому уроці: фізика, хімія, українська мова чи математика», – наголосила Наталія Протасова.

Читайте також: Освіта 3.0: школа, яка навчає інакше

Керівниця проекту додала, що такі підручники мають допомогти школярам зрозуміти поняття громадянського суспільства, роль громадянина, його права та обов’язки.

«Недостатньо вивчити Конституцію на уроці. За допомогою посібника діти мають навчитись розуміти, коли і кому потрібна твоя допомога, як працювати в одному колективі з особами іншої національності, віросповідання, місця проживання, як подолати булінг чи співпрацювати зі старшими та інше», – сказала Наталія Протасова.

Нагадаємо, для українських першокласників Міністерство освіти і науки вперше надрукувало підручники з англійської мови британських видавництв Кембриджського університету та MM Publications. Уже цього навчального року приблизно 75% учнів 1 класу у Львові навчатимуть за новими книжками.

Назар Притула


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!