Львівську школу обігріває сонячна енергія. Яка економія?

5084 1
Львівська школа-садочок «Арніка» використовує сонячну енергію для підігріву води у басейні та харчоблоці із березня 2010 року. Тоді на встановлення обладнання для використання енергії сонця місто витратило 721 тисячу гривень.

За словами в. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряни Довганик, у НВК "Арніка" встановили 20 колекторів, що призначені для нагріву води в басейні, та 8 високоефективних колекторів, що нагрівають воду для використання у харчоблоці.

Читайте також: Тепло та недорого. Як львівський храм відмовився від газу

Попри те, що Львів – не надто сонячне місто, все ж, енергії сонця тут вистачає, щоби обігрівати воду в басейні з квітня до жовтня. А от потужні всесезонні сонячні колектори, що працюють для обігріву води у шкільній їдальні забезпечують харчоблок достатньою кількістю гарячої води навіть узимку, запевняє енергоменеджер відділу освіти залізничного району Мирослав Мелимук.

За словами Зоряни Довганик, у школі «Арніка» підрахували, що економія енергії, яку отримує школа за рахунок сонячних колекторів з квітня по жовтень становить більше 7 тис КВт/год. Якщо помножити цю кількість на січневий тариф на електроенергію – виходить більше 11 тисяч гривень економії на місяць. А от у зимові місяці ця економія значно менша – адже, залежить від того, наскільки похмурою є погода. Взимку воду у шкільному басейні доводиться додатково підігрівати.

Читайте також: Вони йдуть на світло. Як у Львові економлять енергію

Таким чином, за словами чиновниці, якщо врахувати економію на підігріві води, вкладення у сонячні колектори окупить себе приблизно за 10 років.

«Враховуючи те, що зараз ціни на електроенергію значно зростають, щомісячна економія буде збільшуватися», - додала вона.

Фото надало управління освіти ЛМР


Читайте також:
15 Травня, 2019 11:43
ALEX BELL Доволі вигідна інвестиція. Очевидно що окупиться за пару років. Якби ще підключили до зеленого тарифу sun-energy.com.ua , отримували б дохід.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!