Борг Львівського автобусного заводу виставили на продаж

7188 0
Йдеться про десятки гектарів землі, адміністративні та виробничі будівлі заводу на вулиці Стрийській, 45.
Фото: explorer.lviv.ua

Фото: explorer.lviv.ua

Державний «Укрексімбанк» планує отримати щонайменше 76 мільйонів гривень, виставивши на аукціон борг Львівського автобусного заводу. Про це повідомляє пресслужба банку.

Читайте також: Біля ЛАЗу погодили будівництво офісів і кафе на місці занедбаного цеху

Йдеться про десятки гектарів землі, адміністративні та виробничі будівлі заводу на вулиці Стрийській, 45. Зокрема, приміщення головного виробничого корпусу, а також рухоме майно, виробниче обладнання цехів. Новий власник отримає право вимоги за кредитами.

Загальна сума боргу перед банком та початкова ціна на аукціоні становить 76 583 353,08 гривень.

«Для погашення заборгованості перед державним Укрексімбанком найближчим часом відбудеться продаж чергового перспективного інвестиційного активу – права вимоги за кредитними договорами та дебіторську заборгованість підприємства – виробника автомобільної техніки», – йдеться у повідомленні.

Продаж права вимоги відбудеться 5 липня шляхом електронного аукціону в системі ProZorro.Продажі.

Колишній автозавод, де і розташоване заставне майно, займає площу в декілька десятків гектарів у Сихівському районі Львова. Нині цей район активно розбудовують.

За інформацією із аналітичної системи YouСontrol видно, що юридичну особу – позичальника визнано банкрутом, до неї застосовують процедури ліквідації. У 2020 році державним виконавцем проведено описи нерухомого майна підприємства та солідарних боржників (фінансового поручителя), проте його продаж наразі заборонено ухвалою суду.

Нагадаємо, ЛАЗ постачав автобуси для міст України, що приймали Євро-2012. ТОВ «Львівські автобусні заводи» купив російський бізнесмен Ігор Чуркін. У 2013 році обладнання заводу почали вивозити на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському. Перший заступник голови Львівської ОДА Йосип Ситник заявив, що область звернеться до уряду з проханням викупити завод.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію, що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Читайте також: Для чого Львову потрібен ЛАЗ: відновити, викупити, зарезервувати?

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом  відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук. а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис грн.

Вікторія Савіцька

Фото: explorer.lviv.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!