Львів’ян закликають не білити дерева перед Великоднем

30547 4
Останніми днями у Львові можна помітити свіжо побілені дерева та бордюри – у такий спосіб мешканці міста готуються до Великодня. Проте у цьому немає необхідності і подібні дії навіть забороняються Правилами утримання зелених насаджень. Детальніше про те, чому не варто білити фруктові дерева навесні, розповів Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка.
фото: ko.rio.ua

фото: ko.rio.ua

«Ми намагаємося довести до відома людей те, що білити дерева вапном погано для зелених насаджень, бо цей процес ніякої користі для них не несе.  Це навіть прописано у Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України. Зокрема, пунктом 9.1.17 забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми. Ми всіляко закликаємо людей дотримуватися цих правил»,  – розповів Андрій Галушка.

Начальник управління екології та благоустрою каже, що традиція підбілювати дерева вапном прийшла до нас із радянських часів, коли цей процес ніби захищав фруктові дерева від зайців:«Сьогодні у нас є відповідні внутрішні розпорядження, щоб житлові відділи,комунальні підприємства тощо не білили дерева, а зберігали їх такими, як є».

Читайте також: Львів’ян закликають не приносити штучні квіти на цвинтар

«Зараз у Львові лише окремі люди ще білять дерева. Напевно, думають, що роблять щось добре. Це прекрасно, що вони долучаються до благоустрою міста, але не у цьому випадку. Слід зазначити, що нині у Львові побілка дерев – це поодинокі випадки. Думаю, з часом ми зможемо до всіх донести, що у цьому процесі немає необхідності і цю звичку вдасться зупини», – каже Андрій Галушка.

«Ми намагаємося інформувати мешканців через представників виконавчої влади та комунальних підприємств. Зараз також намагаємося відмовитися і від побілки бордюрів і привести зовнішній вигляд  міста до єдиного стандарту», – додає  Начальник управління екології та благоустрою.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
19 Квітня, 2016 19:20
Оля Лише окремі люди у Львові білять дерева? Хммм, мабуть, мені прибачилось, але навпроти Сихівського Ваму всі прибудинкові насадження охайно побілені висотою вище людського зросту. Якась, певно, шизофренія у господарників міста: тут роблю, тут не роблю, тут можна, а тут не можна, тут некорисно, а тут необхідно...
19 Квітня, 2016 10:22
Руслан Весняне сонце може бути небезпечним для плодових дерев і чагарників. Навесні сонячні промені вже досить теплі, вони можуть розбудити дерева після зимової « сплячки». На деревах почнуть розпускатися бруньки, які можуть постраждати через раптові заморозків.
Інша небезпека пов’язана з тим, що ранньою весною сонячні промені можуть прогрівати темну кору плодових дерев з сонячної сторони до 5-10 ° С. При цьому температура кори дерева з тіньової сторони буде дорівнює температурі повітря, а в березні вона ще мінусова. Різкий температурний контраст може викликати опік кори плодових дерев — пошкодження у вигляді розтріскування з подальшим відмиранням кори.
Щоб уберегти плодоносні дерева від передчасного пробудження, а кору від сонячних опіків, потрібно побілити стовбури дерев вапном. Дерева не будуть сильно нагріватися під весняним сонцем, і не прокинуться завчасно. Побілка стовбурів плодових дерев вапняним розчином знизить перегрів кори, це відмінний захист дерев від розтріскування кори. Крім того, побілка захистить дерева від шкідників.
18 Квітня, 2016 23:08
Господиня Це вірне рішення. Бо дерева потрібно обробляти лише в осінній період масляною фарбою (бажано білою), щоб назиму не ховалися шкідники і рано навесні (лютий-березень) не обпікало сонце молоду кору. А вапно в квітні-травні лише дереву шкоду зробить, користі жодної. Бережіть природу - вона вам віддячить!
18 Квітня, 2016 21:03
Газда Мене цікавить який дебіл дає вказівку відкопувати бордюрний камінь зі сторони газону,це зменшує його стійкість і він просто падає.Дане явище спостерігається по всьому місту.Ніхто в світі не робить такої дурні.Просто акуратно стрижуть газони один раз в тиждень.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!