«Липові» реєстрації у новобудовах. Як львів'янам уберегтися від махінацій

5619 0
Мешканці будинку доводять неправомірні дії держреєстратора, через які їм дісталися квартири без води, газу та світла.
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Будинок на Антонича, 3 власники отримали у вересні 2015 року. Хоча внутрішні комунікації у будинку були сформовані, але не були приєднані до зовнішніх мереж. Про це розповів мешканець будинку, представник ОСББ “На Антонича, 3” Назарій Дзондза. За його словами, ДАБІ видали декларацію про готовність об’єкта, збудованого ПрАТ “Ірокс”, який по факту таким не був.

“Станом на сьогодні ми домоглися підведення газу як ініціативна група. Технічні умови на електропостачання ми отримували з нуля і оплачували їх по ринковій ціні. Підведення усіх електромереж коштувало більше 500 тис грн для “Обленерго”, ОСББ платило частину цих коштів”, – повідомив Назарій Дзондза.

За його словами, забудовник намагався блокувати проведення електрики, а з 14 березня вимкнув і воду.

Читайте також: Не мислити фасадами і фінансами. Як розбудовувати Львів?

Начальниця управління державної реєстрації управління юстиції у Львівській області Оксана Куманська-Нор зазначила, що за її даними, забудовник оформив право власності на одну із квартир будинку як на будинок, а також приватизував сходові клітини, які є спільною власністю мешканців будинку за законом.

Один із виходів захистити свої права у таких ситуаціях – створення ОСББ, радить Дзондза. Адже саме через ОСББ їм вдалося підвести світло до квартир. Він також радить направляти запити до відповідних органів – “Львівобленерго”, “Львівнгаз”, “Львівводоканал” – аби перевірити готовність будинку для заселення.

Читайте також: Чи знесуть у Львові хоч одну новобудову?

“На стадії інвестування важливо перевіряти репутацію забудовника, бо це також немалий відсоток впевненості, що в подальшому не буде проблем”, – зауважила Оксана Куманська-Нор. Вона нагадала, що після ухвалення так званого “антирейдерського пакету” змін до законодавства, Мін’юст проводить перевірки державних реєстраторів, які видають декларації про готовність об’єкта. Мешканці вулиці Антонича, 3 також подали заяву в поліцію, де порушено кримінальне провадження щодо незаконних дій державного реєстратора. Оксана Куманська-Нор вважає, що справа може стати прецедентом застосування нових норм закону та посилення відповідальності держреєстраторів.

Підготувала Зоя Красовська

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!