Місячний пейзаж на Новому Львові

5983 1
Попри численні звернення мешканців району та запевнення з боку влади, вулиці в околицях будівельних майданчиків не можуть відновити уже кілька років.

Житлові будинки на Тернопільській будують уже кілька років. Обабіч вулиці на Новому Львові звели вже з десяток багатоповерхівок. Мешканці ближніх будинків нарікають на те, що будівельна техніка зруйнувала дорогу на Тернопільській та сусідній Сумській, і не раз вимагали від влади відремонтувати вулиці. У вересні їм обіцяли зробити це до кінця року. Tvoemisto.tv з’ясувало, що за п’ять днів до кінця року обіцянка не виконана.

Остап Маланюк працює в компанії «Префектіал» на вулиці Кам’янецькій. Розповідає, що, поки тривало будівництво, сусідні Сумську й Тернопільську весь час розривали, підводячи комунікації до нових будинків.

Так виглядала вулиця Тернопільська у вересні цого року.

У дощ тут застрягали легковики. «Дороги у звичному для нас розумінні тут уже немає», – каже чоловік. Позбавлена асфальтового покриття вулиця стає небезпечною і для транспорту, і для пішоходів.

Так цей же відитнок вулиці виглядає в грудні.

Місцеві жителі не раз звертались до влади, але у відповідь отримували відписки – однотипні документи, в яких різнилась тільки «шапка», а зміст залишався майже тим самим.

Відповідь з Сихівської райадміністрації від 2015 року

У вересні 2017 року чоловік опублікував у соцмережах відеоролик, у якому показував, у яких умовах щодня добирається на роботу. Відео переглянули десятки тисяч людей.

Житловий квартал із Тернопільської тепер розрісся і багатоповерхівки майже впираються в будинок Володимира Опацького, який також живе на Кам’янецькій. Пан Опацький також не раз писав звернення і скарги на стан доріг і навколишньої території, яка, за його словами, схожа на місячний ландшафт.

«Десь зо два тижні тому ми вчотирьох витягали машину, яка передніми й задніми колесами потрапила до ями й сіла н землю, – розповідає він, показуючи ями на перехресті Тернопільської й Панаса Мирного. – Тепер тут ще нічого вулиця виглядає, бо трохи підсипали минулого тижня, а раніше в дощ неможливо було проїхати».

За його словами, важка техніка розбила дороги, що ведуть до будівництва, особливо частину Тернопільської, яка веде до гаражів і складів. Чоловік також розповів, що не один раз бачив, як вантажівки їздять Тернопільською та Сумською до іншого будівництва на Угорській, де раніше були корпуси заводу «Полярон».

Так виглядає вулиця Сумська

Тарас Катюбін із Кам’янецької розповідає, що раніше улиця була тихою. Коли почалось будівництво, стали виникати проблеми то з водою, то з газом, то з електрикою, а стан доріг у районі настільки погіршився, що син Тараса мусив продати автомобіль.

Протилежний бік Тернопільської так само не виглядає привабливо

«Після того, як минулого літа в нас перекрили рух на десять днів, а схема об’їзду виявилась нереальною до виконання, я кілька разів дзвонив на гарячу лінію міста. Не подіяло. Тоді я зателефонував на гарячу лінію Кабміну й за ніч комунальні служби зробили нормальну схему об’їзду», – розповідає чоловік. Перша схема об’їзду скеровувала автомобілі пішохідною стежкою.

За словами чоловіка, якраз у той час захворіла його онучка і чрез перекриття карета швидкої не могла під’їхати до будинку.

Будівництво на цьому відрізку Тернопільської ведуть з обох боків

Минулого літа звернення мешканців Нового Львова нарешті почули. За словами Володимира Опацького, приїхав представник Сихівської районної адміністрації. «Коли він побачив, що тут робиться, то жахнувся й сказав, що все потребує капітального ремонту», – розповідає чоловік. Згодом приїжджали голова райадміністрації, директорка департаменту житлового господарства й інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк і заступник мера Андрій Москаленко. Вони обіцяли, що дороги будуть відновлені. Проте цього дотепер не сталося. Водночас на перехресті Угорської, Тернопільської та Панаса Мирного почали споруджувати транспортну розв’язку. На час морозів і снігопадів ці роботи припинили, а коли потепліло, відновили.

Частина вулиці Тернопільської

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський каже, що найбільше ушкоджена дорога, яка веде до будівництва житлового комплексу групи компаній «Мальви». «Той забудовник клявся на Біблії, що відновить дорогу»,– каже Чаплінський.

Голова Сихівської районної адміністрації Галина Гладяк говорить, що має гарантійний лист від забудовника, згідно з яким він повинен відновити частину вулиці, й певний відрізок уже закладено бруківкою. За її словами, на цій ділянці дороги склалась «дуже критична ситуація», тож на зустрічі з забудовником вирішили: щойно спаде мороз, туди заїде грейдер, забудовник дасть щебінь і його спресують катком, аби взимку могли проїхати автомобілі.

Роботи з облаштування кільця відновили завдяки теплій погоді

Роботи з прокладання комунікацій на вулицях цього мікрорайону, за словами Гладяк, проводять переважно фірми-підрядники, які наймають забудовники. Районна адміністрація дає їм дозволи на порушення благоустрою за умови, що по завершенні робіт буде відновлений попередній стан.

«На Тернопільській дорога споконвіку була не з кращих, – коментує ситуацію директор девелоперської компанії «Новий Львів» Олег Труш. Він наголосив, що у цьому районі були склади та автозаправочна станція, тож вантажівки їздили цією ділянкою дороги  весь час. – Крім нас там ведуть будівництво інші компанії, тож робити висновки про те, що дорогу розбила тільки наша техніка, не варто». Сумською, за словами Труша, техніка компанії «Новий Львів» узагалі не їздила.

Цю частину Тернопільської забудовник уже переклав бруківкою

Представник забудовника запевняє, що компанія виконала й навіть перевиконала свої зобов’зання: засипала частину Тернопільської щебнем, а іншу частину виклала плиткою. Цю роботу виконала компанія «Галицька магістраль». За словами Олега Труша, відрізок Тернопільської, прилеглий до кільця, має відновити підрядник, який зараз облаштовує перехрестя.

Тарас Базюк

Фото: Тарас Базюк та з фейсбук-сторінки Остапа Маланюка.


Читайте також:
13 Березня, 2018 15:15
Юрій Представник девелоперської компанії «Новий Львів» Олег Труш Сказачнік з великої дороги!!! На карті намалювати кудою заїжали на будову фури і міксера Вашого ж Люкс бетону??? До Вас там була проїзна вулиця. ОККО на відміну від Вас за тою дорогою дивилась і навіть зимою горнула!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!