Міжнародне оподаткування. Що варто знати про європейські практики

3125 0
Про основні тенденції у сфері міжнародного оподаткування, що зараз реалізовуються в Євросоюзі, і в який спосіб вони торкаються України говорили українські та міжнародні експерти під час бізнес-сніданку, організованого юридичною компанією HD Partners.

«Сьогодні говоримо про важливу річ. Міжнародне податкове планування – дуже вузька тема, але надзвичайно важлива, про що свідчить хоча б ця кількість зацікавлених, які сьогодні тут. Такий бізнес-сніданок ми планували давно, і сьогодні маємо гостей, які в цьому дуже добре розбираються», – представив тему керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія HD Partners» Володимир Глащенков.

Спікерами заходу виступили Michael Mavrommatis – Партнер Nexia Poyiadjis (Кіпр),
Russell Attard Baldacchino – Партнер Nexia BT (Мальта), Tax & International Client Services, Olga Galea – Nexia BT (Мальта), голова практики International Client Services та Олена Вознюк, Партнер, Голова практики Tax & Legal в Nexia DK (Україна).

Michael Mavrommatis представив присутнім існуючу ситуацію і особливості, що зараз мають місце в контексті росту економіки і змін законодавства. Детальніше в презентації Michael Mavrommatis розповів про запровадження правил трансфертного ціноутворення на Кіпрі стосовно фінансових операцій (так званих «back-to-back loans»), специфіку застосування правила «вирахування умовних відсотків» (notional interest deduction), нові правила податкового резидентства для фізичних осіб (правило «60 днів»), більш жорсткі вимоги до економічної сутності («substance requirement»), обмін податковою інформацією та статус впровадження плану BEPS на Кіпрі.

Russell Attard Baldacchino у своєму виступі зосередився на основних аспектах оподаткування корпоративним податком різних видів доходу на Мальті. На прикладі декількох структур Russell описав процедуру повернення сплаченого податку акціонеру при виплаті дивідендів, розповів про основні тенденції на Мальті та яким чином країна реагує на глобальні виклики щодо транспарентності, обміну інформацією та боротьбу з ухиленням від оподаткування в цілому. 

Olga Galea прокоментувала основні інвестиційні програми, які пропонує Мальта, та дала практичні рекомендації.

Олена Вознюк, Голова практики Tax & Legal в Nexia DK, яка модерувала зустріч, поділилась власними спостереженнями, яким чином український бізнес реагує на основні тенденції в сфері міжнародного оподаткування у світі та прогнозами щодо очікуваних змін у майбутньому. Реакцією бізнесу є спрощення корпоративних структур і виведення / ліквідація компаній, які не несуть якого функціоналу, наповнення економічною сутністю іноземних компаній через введення реального персоналу, утримання реального офісу та ведення реальної діяльності на рівні такого нерезидента, а не лише на папері.

Усі матеріали презентацій можна переглянути на сайті за цим посиланням – «міжнародне податкоове планування».

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!