Мовний омбудсмен подала у відставку через відсутність фінансування

2084 0
Вона пояснює, що без створення секретаріату казначейство не може виділяти їй фінансування.
Фото: kmu.gov.ua

Фото: kmu.gov.ua

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву про відставку, пояснивши це повною відсутністю фінансування і можливості працювати. Про це вона повідомила в інтервю виданню Opinion.

Вона каже, що в законі про мовного омбудсмена не вказано, що її секретаріат має бути юридичною особою, як це є з уповноваженим з прав людини, тому створити його не вдалось. Хоча передбачали, що там мають працювати 50 людей.

«Я провела безліч консультацій з юристами Верховної Ради і Кабміну. Писала проєкти постанов для Кабміну про створення секретаріату. Зверталася з листами до депутатів, доповідаючи про труднощі, просила допомоги. Здійснювала спроби зареєструвати секретаріат у ЦНАПі Печерського району, але марно», — розповіла вона.

Читайте також: У нас всі знають українську! Як живуть «російська» та «польська» школи у Львові. Репортаж

Монахова пояснює, що без створення секретаріату казначейство не може виділяти їй фінансування. На запитання, яка в неї була зарплата, вона відповідала, що цього так і не дізналася, зокрема, майже півроку витрачала власні кошти на поїздки з Миколаєва до Києва, винаймання там житла тощо.

Мовний омбудсмен додала, що намагалась звернутися до президента Володимира Зеленського, але ці звернення проігнорували. Однак вона працювала навіть в таких умовах і домоглася винесення питання про створення секретаріату на засідання уряду.

«Коли потім раптово в день голосування питання було викреслене із порядку денного, я остаточно переконалася, що йдеться про відсутність політичної волі. Я зрозуміла, що всі мої дії заблоковані», — сказала вона. Після цього омбудсмен подала у відставку.

Додамо, що уряд призначив Тетяну Монахову мовним омбудсменом наприкінці листопада 2019 року.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!