МОЗ оновило рекомендації для пацієнтів з підозрою на Covid-19. Що зміниться

6387 0
Лікування для пацієнта, за словами Ірини Микичак, є безоплатним.
Фото: freepik

Фото: freepik

Міністерство охорони здоров’я України оновило рекомендації пацієнтам, які мають підозру на Covid-19. Так, у разі, якщо у вас є симптоми коронавірусного захворювання, – перш за все, слід повідомити про це свого сімейного лікаря дистанційно. Йти на прийом до лікаря потреби немає. Про це на брифінгу сьогодні, 7 вересня, повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

Ті, хто не мають декларацій, все одно можуть звернутись в територіальну поліклініку, у районі обслуговування якої проживає чи проживав історично. Або також можна звернутись на гарячу лінію територіального департаменту охорони здоров'я, який надасть повну інформацію стосовно забезпечення меддопомоги.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

За необхідності сімейний лікар може скерувати до вас мобільну бригаду для того, аби взяти аналізи на Covid-19.

«Пацієнт не має самотужки шукати цю мобільну бригаду. Організація виїзду мобільної бригади належить до функції сімейного лікаря», – каже вона.

Окрім цього, чиновниця зауважує, що робота мобільної бригади оплачується Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Якщо ж лікаря нема або сімейний відмовився викликати бригаду, ви можете зателефонувати на регіональну гарячу лінію Covid-19. Тоді бригаду викличе диспетчер цієї гарячої лінії.

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину»

«У кожній області є такі гарячі лінії. Ви можете отримати додаткову інформацію про конкретний телефон у вашій області на сайті COVID-19.gov.ua», – додає Ірина Микичак.

А результати тестування повідомлять сімейному лікарю або особисто вам на той контактний номер, який залишите сімейній бригаді.

Якщо діагноз підтверджують, тобто ви отримуєте ПЛР-позитивний тест, ваш лікар надасть вам рекомендації щодо самоізоляції. Коли ж симптоматика дозволяє проходити лікування в домашніх умовах, то – рекомендації щодо амбулаторних умов. До речі, продовжує Ірина Микичак, майже 80% хворих мають легкий перебіг або безсимптомний, тому можуть лікуватися вдома.

«Якщо перебіг захворювання потребує госпіталізації, то сімейний лікар має її організувати: лікар викликає «швидку» й пацієнта доставляють до лікарні, яка має статус «ковідної», – наголошує вона.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Водночас критичні стани (а це це висока гарячка та утруднене дихання) потребують виклику екстреної допомоги за номером 103. Так, бригада після приїзду оцінить ваш стан та за необхідності відвезе до відповідної лікарні.

Ірина Микичак знову ж зауважує, що пацієнт не організовує госпіталізацію самостійно. У кожній області є особи-координатори, які мають забезпечити цю роботу.

Додамо, що до безоплатного пакету послуг лікування пацієнтів з Covid-19 тестування на коронавірус входить низка послуг. Йдеться про:

  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка;
  • інтенсивна терапія включно зі штучною вентиляцією легень;
  • медикаментозна терапія та знеболення;
  • консультація лікарів усіх необхідних спеціальностей.

Усі ліки, які передбачені Національним протоколом Covid-19, включені до тарифів, за якими НСЗУ оплачує послуги лікарень. Лікування для пацієнта, за словами Микичак, є безоплатним.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!