У Львові відбулося перше засідання групи щодо зруйнованого музею Шухевича

700 0
Учасники засідання обговорили різні думки стосовно відновлення музею.
фото: роман балук

фото: роман балук

У понеділок, 20 травня, у Львові відбулося перше засідання робочої групи, яка має врегулювати всі питання, що виникають довкола відновлення зруйнованого російською ракетою музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, що на Білогорщі. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

До робочої групи увійшли історики, архітектори, працівники різних підрозділів Львівської міської ради, члени депутатських фракцій міськради та донька Романа Шухевича Марія Трильовська. Очолив робочу групу директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львова Євген Бойко.

Під час першого засідання головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів детально про умови архітектурного конкурсу, чіткі завдання, які були поставлені перед учасниками, та елементи музею, які повинні бути збережені ними під час створення проєктів.

Учасники засідання обговорили різні думки стосовно відновлення музею, його доступності та залученості території довкола, щоб сформувати повноцінний меморіальний комплекс.

«Основне питання, яке ми всі повинні ставити перед прийняттями будь-яких рішень, має бути: для кого ми робимо цей музей? Якщо для рідних генерала, то це один підхід, якщо для громади – то зовсім інший. Як на мене, ми це робимо для молоді, для майбутніх поколінь, щоб це місце використовували для виховних процесів, для патріотичного формування українців», – наголосив Микола Посівнич, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Національної академії наук України.

Також робоча група домовилась сформувати дорадчу раду, яка буде дотичною до результатів архітектурного конкурсу.

Зазначимо, що засідання групи мають відбуватися кожного тижня, щоб до моменту визначення переможця були пропрацьовані всі проблемні питання.

Нагадаємо, 1 січня 2024 року російські шахеди влучили у два об'єкти національної пам'яті у Львові: університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера, та музей Романа Шухевича на Білогорщі. Цей музей було облаштовано у будинку, де відбувся останній бій головного командира УПА.

27 лютого у Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення музею. Для участі у конкурсі зареєструвалось 13 команд архітекторів і зараз вони активно працюють над своїми ідеями, які мають подати на розгляд конкурсної комісії до 3 червня.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!