На Львівщині кількість хворих на грип перевищила епідемічний поріг

3497 0
У Львові межу ще не подолано, але люди хворіють більше.
фото: 4mama.ua

фото: 4mama.ua

За минулий тиждень у Львівській області на грип та ГРВІ захворіли 16 420 людей, що на 2390 випадків більше, ніж за попередній тиждень. Про це повідомляє лабораторний центр МОЗ у Львівській області.

Інтенсивний показник захворюваності становить 647,1 при епідемічному порозі 585,2, тобто епідпоріг перевищений на 6,2%. В області майже 60% хворих – діти віком до 17 років.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

У Львові з 3 до 10 лютого захворіли 4484 людини, що майже на тисячу хворих більше за попередній тиждень. Інтенсивний показник захворюваності становить 579,4 при епідпорозі 685,89. Половина хворих – 49,8% – діти до 17 років. 

Протягом 6-го тижня року госпіталізовано з діагнозом   ГРІ в інфекційні стаціонари області 286 людей, з них 176 дітей віком до 17 років.

З початку епідсезону у лабораторії взяли 158 зразків матеріалу від хворих  із підозрою  на грип  та ГРІ, вірус грипу А визначено в 46 зразках (29,1%). Це А(Н1)-6, А(Н3)-15, також виявлено  риновіруси, віруси парагрипу ІІ, ІІІ та ІV типів,  аденовірус, коронавіруси, метапневмовіруси. Також досліджено 11 зразків матеріалу від померлих з підозрою на грип та ГРІ, в 2 зразках виявлено РНК вірусу грипу А.

Читайте також: Які штами грипу загрожують львів'янам цієї зими. Перелік

Нагадаємо, цього року від грипу на Львівщині померли 51-річний чоловік та 66-річна жінка.

У лабораторному центрі МОЗ нагадують про правила, дотримання яких може вберегти від захворювання:

  • намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію з іншими, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць скупчення людей, масових заходів. Одягайтеся за погодою. Стежте, щоб ноги не промокали, одежа захищала від холоду і вітру, носіть теплий головний убір та рукавички.
  • захворіли – лишайтеся вдома. Якщо можливо, візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип  та застудні інфекції швидко передаються іншим, тож  перебування хворого в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
  • прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання ліктем або серветкою – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • намагайтеся не торкатися руками обличчя. На руках дуже багато мікробів та вірусів, торкаючись ними обличчя ви збільшуєте  шанси потрапляння їх в організм.
  • привчіть себе до корисних звичок. Ретельно очистіть та продезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Регулярно провітрюйте приміщення. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.
  • якщо Ви захворіли не потрібно займатись самолікуванням, а зверніться до свого сімейного лікаря. Тільки лікар зможе правильно оцінити важкість  стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування.
ТЕГИ: грип

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!