Як на Львівщині відроджують Тартаківський палац. Фото

7318 0
Із осені сюди планують системно запрошувати відвідувачів.
Фото Ольги Коваль

Фото Ольги Коваль

Протягом тижня у смт Тартакові, що на Львівщині, працювало понад 150 людей – професіоналів та громадських активістів – для того, аби відродити пам’ятку архітектури національного значення – палац Лянцкоронських XІХ століття. Реконструкція палацу відбувалася в межах першого в Україні волонтерського освітнього табору-резиденції «Тартаків & Тартак», організованого благодійними фондами «Софос» та «Спадщина.UA». Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла Ганна Гаврилів, засновниця «Спадщина.UA», спіорганізаторка проєкту з відродження Тартаківського палацу.  

«В Україні налічують понад 170 000 історичних споруд, які потребують порятунку. Ми розуміємо, що не для всіх можуть виділити гроші і не всі можуть відреставрувати повноцінно. Але, можливо, такі мальовничі руїни, як Тартаківський палац, мають право на життя. Тож спільними зусиллями 50 наших резидентів протягом тижня працювали тут для відновлення і збереження палацу. Пізніше до нас доєдналася громада, у тому числі й діти. Загалом понад 150 охочих», – каже вона.

За час роботи табору на території Тартаківського палацу повністю розчистили рондо, влаштували доступ до внутрішнього подвір’я, прибрали 5 приміщень палацу, встановили інформаційні панелі та мистецькі інсталяції, а також виявили старий фонтан і фрагменти декоративних елементів інтер’єру.

Читайте також: У нас є тисячі своїх нотрдамів. Допоможіть врятувати Поморянський замок, будь ласка

За словами Ганни Гаврилів, цього місяця волонтери хочуть зробити з палацу туристичний продукт, потім сформувати маршрути зі Львова до Тартакова, а вже з осені планують системно запрошувати відвідувачів.

«Наш проєкт мав би бути прецедентом і прикладом для всієї України, бо, насправді, коли є імпульс, коли є експерти і громада, то спільними зусиллями можна зробити все. І навіть об’єкти, які вважалися безповоротно втраченими і нікому не потрібними, можуть стати гарним туристичним продуктом і бути корисними для громади», – каже вона.

Читайте також: Нам це треба. Як локальні громади можуть заробляти на історичних об'єктах

Палац Лянцкоронських є пам’яткою архітектури національного значення. Його збудували у ХІХ ст. За радянської влади у палаці діяла школа, завдяки чому будівлю вдалось зберегти. У середині 90-х років у будинку виникла пожежа: згорів дах, перекриття між поверхами, місцями обвалилися стіни.

У 2010 році палац передали у концесію, а інвестор ФОП «Новосад» зобов’язувався перетворити його на туристично-відпочинковий центр, однак будівля залишилася в аварійному стані.

Ольга Коваль

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!