20 млрд грн необхідно для реконструкції й будівництва очисних споруд Львівщини

2013 0
Заплановане проведення 92 заходів, які почнуть реалізовувати в 2025 році.
фото умовне: львівська ова

фото умовне: львівська ова

На Львівщині презентували результати державного моніторингу якості поверхневих вод транскордонного басейну річки Західний Буг, притока річки Вісла, та назвали основних забруднювачів басейну. Про це повідомила Львівська облрада. 

«Найбільш забрудненою річкою басейну Західного Бугу є річка Полтва. І це є безпосередній вплив львівського водоканалу і комунальних стоків міста Львова. У Полтві фіксується перевищення за дуже багатьма показниками, – зазначила представниця Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну Держводагентства Наталія Крута.

Перевищення показників також зафіксовано у річкових створах Буська, Сокаля, Червонограда, у річках басейну Західного Бугу Свині (м. Жовква), Маруньці (м. Винники), Золочівці (м. Золочів). Окрім комунальних стоків з великих населених пунктів, основними забруднювачами є також приватні домогосподарства, які скидають неочищені стоки».

Зазначимо, моніторинг за станом поверхневих вод річки, води якої впадають у Балтійське море, ведеться з 2019 року. У Львівській області є 12 з 17 пунктів моніторингу річкових вод. Стан води аналізується щомісячно за більш ніж 20 фізико-хімічними показниками, в тому числі на наявність нафтопродуктів, важких металів, медикаментів, пестицидів. Перевищення граничних концентрацій спостерігається у всіх створах моніторингу вод.

Читайте також: Річка продовжує виходити з берегів та руйнувати село на Львівщині

За інформацією облради, з метою покращення ситуації розробили план управління річковим басейном Вісли, реалізація якого розпочнеться у 2025 році. Заплановане проведення 92 заходів, більшість з яких це будівництво і реконструкція очисних споруд у великих населених пунктах.

«У басейні Вісли потребують реконструкції 26 очисних споруд, нового будівництва – 20 споруд, у басейні Дністра потребують реконструкції 26 споруд, будівництва – 23 споруди, у басейні Дніпра потребують реконструкції 4 споруди і потрібно збудувати одну нову споруду. За приблизними оцінками для реконструкції й будівництва очисних споруд Львівської області необхідно 20 млрд грн. У попередні роки вдалося провести реконструкцію очисних споруд у Лопатині, Давидові, Новому Яричеві, Добромилі. Нові очисні споруди збудували у селі Корчин і місті Глиняни», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології Львівської ОВА Оксана Війтик.

Нагадаємо, 16 проєктів зі Львівщини стали переможцями у межах Програми Interreg NEXT «Польща-Україна 2021-2027» за пріоритетом «Довкілля». Загальна сума залучених грантових коштів становить понад 15 мільйонів євро. 

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!