На території заповідника на Львівщині незаконно встановили скульптуру Божої Матері

7591 0
Ніхто не звертався ані до обласної адміністрації, ані до Мінкульту по дозволи встановити сакральну скульптуру на території заповідника
Фото: Володимир Беньо

Фото: Володимир Беньо

На території історико-культурного заповідника «Стільське городище», що в селі Дуброва на Львівщині, зробили насип, бетонні сходи та встановили фігуру Божої Матері. На це відреагували на сторінці ГО «Львівське опілля», де зазначили, що роботи у межах пам’ятки архітектури національного значення ведуть два тижні без дозволів від ОТГ чи відповідальних за збереження історичної спадщини органів обласної влади.

«Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII-X століття. Городище – історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення. Вчора у мережі львівський активіст опублікував фото – впритул до пам’ятки вже зробили насип, бетонні сходи та встановили сакральну споруду», – йдеться в дописі «Львівського опілля».

Водночас, як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, ніхто не звертався ані до обласної адміністрації, ані до Міністерства культури по дозволи встановити сакральну скульптуру на території заповідника. І сьогодні, 4 травня, сформують комісію, яка виїде на місце найближчим часом та складе акт. Свої висновки обстеження вони надсилатимуть до Міністерства культури.

«Без дозволів Міністерства культури не можна проводити жодних робіт на пам’ятках культури національного значення. І саме Мінкульт має відреагувати на порушення і визначити, як діяти далі з самовільно встановленим об'єктом… Це грубе порушення пам’яткоохоронного законодавства, тому поліція і прокуратура мають відреагувати», – каже він.

До комісії увійдуть представники Тростянецької ОТГ, директор заповідника, археологи, правоохоронні органи.

Також, за словами Юрія Холода, і керівництво ОТГ, і директор заповідника розповідають, що не знають, хто встановлює фігуру Матері Божої на території їхнього заповідника.

Для довідки

Село Стільсько розташоване за 10 км на схід від районного центру Миколаєва на Дністрі. Стільсько – це не просто село на Львівщині, це столиця цілої чималої країни, яка існувала колись, – Білої Хорватії. А зараз тут на чималій площі розкинуто Стільське городище, яке є найбільшим серед усіх йому подібних давньослов’янських об’єктів.

Перша письмова згадка про нього датована 14 століттям. Велика (її ще називали Біла) Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) – це колись чимала країна на території Прикарпаття. І саме це село, як виявилось зовсім нещодавно, було її столицею. Саме тут вирувало життя білих хорватів у 9-10 століттях, тут був справжній тогочасний мегаполіс у 250 гектарів

Тут збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти і навіть жертовники (трапляються жертовні ями). Стільське городище – центр цього вихорі історії, площа 15 гектарів, а оборонні стіни сягають аж 10 кілометрів. Кажуть, що під усім цим існує ще й підземне місто. Доказ – підземні лабіринти. Для любителів музейних експонатів, у Стільську відкритий Етнографічний музей, що розташований у приміщенні школи. Тут близько 460 експонатів, пов’язаних з історією поселення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!