Нові автобуси МАЗ мають виїхати на вулиці Львова наступного тижня. Фото

6444 0
Перші автобуси виїдуть на три маршрути, а на інші їх планують випустити після проведення конкурсу перевізників.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Нові автобуси великого класу білоруського виробника МАЗ планують випустити на маршрути у Львові вже наступного тижня. Про це під час брифінгу повідомив заступник керівника департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий.

Новими 12-метровими автобусами мають підсилити маршрути №46 (пр. Червоної Калини – вул. Миколайчука) , 47а (пр. Червоної Калини – пл. Різні) та 16 (ТЦ «Іскра» – Залізничний вокзал). На інші маршрути автобуси можуть виїхати після проведення конкурсу.

«Ми експериментально випускаємо деякі автобуси на 16, 46 маршрути, дивимося, на скільки машина економна. Якщо машина економніша, ніж "Електрон", то на всі найдовші маршрути будемо випускати МАЗи, аби економити пальне», – розповів директор АТП-1 Орест Хамула.

Читайте також: У Львові оголосили новий конкурс автобусних перевізників

Читайте також: Комунальне АТП-1 збудує у Львові другу базу для автобусів

Наразі автобуси зберігають на території АТП-1 на вул. Авіаційній. Сюди доставили 16 автобусів. За словами директора АТП-1, до кінця вересня у Львові загалом буде не менше 30 автобусів МАЗ та 5 автобусів «Електрон».

«Вчора ми були на концерні "Електронтранс", вони обіцяють до кінця місяця поставити 5-7 машин. Далі поставлятимуть щомісяця по 15 автобусів», – розповів Орест Хамула.

Він додав, що перші три автобуси вже протестували на львівських брукованих вулицях із білоруськими водіями. Впродовж кількох наступних днів водії АТП-1 пройдуть навчання на МАЗах, після чого автобуси виїдуть на відповідні маршрути. 

Читайте також: До Рясного планують запустити нові великі автобуси МАЗ

Автобуси мають німецьке комплектування, електронне табло та пасажиромісткість понад сто пасажирів. Утім вони не обладнані кондиціонерами.

«Київ купив МАЗи по 160 тисяч євро з кондиціонерами. За їхнім досвідом, вони їх вмикають три дні на рік. Чому так? Бо споживання йде значно більше, вранці треба видавати більше палива. А як зрозуміти о 6-й ранку, чи буде спека, чи ні? Некомфорт у автобусі пов’язаний не з температурою і відсутністю кондиціонерів, а з кількістю рухомого складу. Якщо пасажирів у одному автобусі буде менше, то їм буде комфортно їздити при +20 і без кондиціонера», – сказав Андрій Білий.

Він додав, що на вибір автобусів без кондиціонерів також повпливали результати аналізу використання кондиціонерів у трамваях «Електрон», які, за його словами, майже не працюють. 

«Їх не вмикають, бо на це постійно скаржаться люди похилого віку. Крім цього, пасажири постійно відкривають вікна», – уточнив Андрій Білий.

Читайте також: Метеорит вже близько. Чому транспортний колапс у Львові незабаром може стати реальністю

Один автобус МАЗ коштує 122 тисячі євро з розмитненням, а один автобус виробництва ТОВ СП «Електронтранс» – 147 тис. євро.

«Україна – чи не єдина країна, де немає експертно-кредитної агенції. МАЗ отримує максимально пільгове кредитування. Коли Електрон іде в банк, він отримує кредит під 17-18%», – пояснив різницю у вартості автобусів обох виробників міський голова Львова Андрій Садовий.

Читайте також: На які маршрути варто випустити нові автобуси у Львові

Нагадаємо, перші автобуси МАЗ прибули до Львова наприкінці серпня. Загалом Львів закупить 150 автобусів, із яких 100 у білоруського виробника МАЗ та 50 у львівського ТОВ СП «Електронтранс». Крім цього, наступного року місто придбає ще 100 автобусів за кошти ЄІБ. За словами Андрія Білого, у ЛМР розглядали й інші варіанти виробників автобусів, однак всі вони були значно дорожчими.

Вікторія Ейсмунт,

фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!