На якому етапі роботи над Меморіалом Героїв України у Львові

1975 0
Меморіал планують облаштувати на вулиці Мечникова, однак про терміни поки нічого не відомо.
Умовне фото / ЛМР

Умовне фото / ЛМР

Робота над Меморіальним комплексом Героїв України у Львові, який планують облаштувати на вулиці Мечникова, зараз триває у двох напрямках – оперативному та стратегічному. Місто готує рішення, які можна буде виставити на технічні завдання, однак про терміни поки говорити ще рано. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Є робоча група, яка почала над цим працювати, зараз робота триває у двох напрямках – у оперативному, де є ряд рішень, які приймали і на робочій групі, і на засіданні виконкому, а також у стратегічному, тобто зараз готується концепція, яку можна буде виставити на технічне завдання», – каже Андрій Москаленко.

Читайте також: Яким буде Меморіальний комплекс Героїв України у Львові

Він зазначає, що наразі про всі етапи робіт не можна говорити публічно, адже деякі рішення будуть закритими.

Нагадаємо, що рішення про будівництво Меморіального комплексу Героїв України прийняли 20 травня на виконкомі Львівської міської ради, оголосивши архітектурний конкурс. У планах – створити на «Марсовому полі» парк-сквер пам'яті Героїв та площу для проведення меморіальних заходів.

Як повідомляв головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, комплекс створять з врахуванням у мінімалістичних і стриманих ландшафтних рішень, які втілюватимуть місце тиші, роздумів та пам’яті. Комплекс міститиме сквер пам’яті, меморіальну площу та громадський простір. Разом з авторами меморіалу Небесної Сотні місто напрацювало концепцію поховань, керуючись аналогами закордонного досвіду мілітарних поховань, і враховуючи українські традиції. Зокрема, йдеться про козацький хрест, форма якого характерна для таких поховань. Серед інших важливих елементів, які будуть на меморіальному комплексі, – сквер пам’яті.

Читайте також: У Львові збудують меморіальний комплекс Героїв України

Зазначимо, що «Марсове поле» є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. 

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечнікова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил. У 196-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на Марсовому полі створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору з Замарстинівської в’язниці.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!