На Закарпаття через скелю: як просувається будівництво Бескидського тунелю

9111 0
Спорудження нового двоколійного Бескидського тунелю в Карпатах планують закінчити до кінця 2017 року. Це дозволить створити конкурентні умови для перевезення вантажів за цим напрямком.
фото: igormelika.com.ua

фото: igormelika.com.ua

На прохання Tvoemisto.tv у Департаменті інформаційної політики та зв'язків з громадськістю ПАТ «Укрзалізниця» надали актуальну інформацію про будівництво Бескидського тунелю. Пропонуємо дізнатися більше про новий залізничний шлях, що сполучатиме Львівщину та Закарпаття.

Що таке Бескидський тунель

Бескидський тунель – це залізничний тунель, довжиною 1764,5 метрів. Його розпочали прокладати у листопаді 2013 року. Тунель обладнують сучасними приладами робочого та аварійного освітлення, вентиляції, відеонагляду, засобами сигналізації та зв’язку, пожежної безпеки, системою антикорозійного захисту, контрольними датчиками визначення рівня шкідливих газів, а також постійного моніторингу внутрішнього стану тунелю.

зображення: zbruc.eu

«Це найбільший інвестиційний проект у залізничній галузі, який реалізується за кредитні кошти міжнародних фінансових інституцій та має стратегічний характер для України, – зазначив голова правління ПАТ «Укрзалізниця». – Дуже важливо, що тут застосовують новітні технології і виконують роботи згідно із європейськими стандартами».

Що роблять зараз

Наразі будівельники вже пройшли понад 1660 метрів із загальної довжини нового тунелю. Тривають роботи з влаштування першого етапу колійного розвитку станції Бескид з боку Східного порталу тунелю, протипожежних резервуарів та протипожежної насосної станції, а також другого етапу облаштування підпірної стіни вздовж залізничних колій з боку Західного порталу. У грудні цього року планується розпочати роботи з кінцевої лицьової обробки тунелю.

Читайте також: Через перевал. Нова дорога скоротить шлях між Львівщиною та Закарпаттям

Коли планують закінчити роботи

Закінчення робіт з будівництва Бескидського тyнелю підрядною організацією заплановано нa IV квартал 2017 року, завершення робіт з облаштування інфраструктури регіональною філією «Львівська залізниця» заплановано на І квартал 2018 року.

Скільки це коштує

Загальна кошторисна вартість будівництва Бескидського тунелю за проектом, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 № 752-р «Про затвердження проекту та титулу будови «Будівництво Бескидського тунелю» становить 2 193 916,263 тисячі гривень.

Сполучення з іншими країнами

Очільник Львівської ОДА Олег Синютка акцентує увагу на тому, що будівництво тунелю дозволить Львівщині стати логістичним хабом для інтеграції України в Європу.

Однак у ПАТ «Укрзалізниця» кажуть, що «вирішення питання призначення нових міжнародних пасажирських поїздів у сполученні з країнами Західної Європи маршрутом через Бескидський тунель першочергово обумовлено повним завершенням його спорудження та відповідно введенням в експлуатацію.

При цьому, основоположними факторами впливу на вирішення зазначеного питання є наявність відповідного рухового пасажирського складу, пропускна спроможність дільниці та розрахункова потужність пункту перестановки вагонів станції Чоп регіональної філії «Львівська залізниця».

Що це дасть

Як зазначили у Департаменті інформаційної політики та зв'язків з громадськістю ПАТ «Укрзалізниця», будівництво нового двоколійного Бескидського тунелю ліквідує небезпечне «бар'єрне місце» у напрямку міжнародного транспортного коридору N5. Для приймання приміських поїздів у проекті заплановано будівництво на станції Бескид двох бокових низьких пасажирських платформ із пішохідними переходами між ними та пішохідною доріжкою від непарної платформи до будівлі вокзалу.

фото: goloskarpat.info

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський неодноразово зазначав, що будівництво цього тунелю – це ще один проект, завдяки якому Україна зможе реалізувати свій транзитний потенціал: «Сьогодні через Бескид здійснюється 60% обсягів перевезень, які ідуть через західний кордон, у тому числі транзитних. Новий тунель дозволить нам створити конкурентні умови для перевезення вантажів за цим напрямком».

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!