НБУ випустив монету із зображенням Любомира Гузара

2452 0
Срібна монета має номінал 5 гривень та роздрібну ціну – 575 гривень.

Національний банк України ввів у обіг монету номіналом 5 гривень, присвячену Блаженнішому Любомирові Гузару. Про це йдеться на сайті НБУ.

На аверсі монети зображено Патріарший собор Воскресіння Христового (м. Київ) на дзеркальному тлі стилізованого хрестоподібного проміння та малий Державний Герб України.  

Читайте також: Львівського паралімпійця зобразили на пам’ятнійп монеті XV Паралімпійських ігор

На реверсі монети – портрет Любомира Гузара, роки життя, написи із ініціалами патрарха та цитата: «Моя мрія – бути людиною».

Монета, масою 15,55 г та діаметром 3 мм, виготовлена зі срібла та має тираж – 2 тисячі примірників. Роздрібна ціна монети із зображенням Любомира Гузара становить 575 грн. Грошову одиницю ввели у обіг від сьогодні, 15 лютого. 

Нагадаємо, 31 травня 2017 року о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир (Гузар). Жалобні заходи у Львові тривали три дні. 2-го червня у Соборі Святого Юра у Львові відслужили Архиєреську заупокійну Літургію. Потім центром міста пройшла тисячна похоронна процесія. Ввечері похоронний кортеж доставив тіло кардинала до Києва, де його і поховали у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового.
 

Довідка:

Блаженніший Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Середню освіту майбутній владика здобув у Малій духовній семінарії в Стемфорді (штат Коннектикут). Довгий час служив та викладав у США та Італії. 1993 року повернувся до Львова, де служив духівником у Львівській духовній семінарії Святого Духа. У листопаді 1996 року владика Любомир призначений Єпископом-помічником Глави УГКЦ, а у січні 2001 року його обрали Верховним Архиєпископом УГКЦ. У лютому того ж року призначений папою Іваном Павлом ІІ кардиналом Католицької Церкви, де служив до 75 років.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!