На Львівщині облаштували міст до могили князя Святослава

12587 0
Могила князя Святослава – це єдине відоме поховання князя в Україні.
Фото:Володимир Бено

Фото:Володимир Бено

На Львівщині цієї весни облаштували міст, який веде до могили князя Святослава, що розташована у селі Гребенів Сколівського району. 

Читайте також: Чайна плантація серед Бескидів. Як на Львівщині вирощують карпатський екочай

«Підвісний міст у с. Гребенів вже запрошує підійти до роками закиненої та зарослої борщівниками, могили Князя Святослава. Дуже цікава локація, яка тільки ще розвиватиметься», – пише на сторінці у Фейсбук Володимир Беньо. 

Курган «Могила Святослава» знають як місце поховання великого князя Святослава. На тому місці встановлений 18-метровий хрест, й історики стверджують, що він стоїть саме на місці передбачуваної смерті князя від рук братів.

«Могила князя Святослава – єдина могила князя, якого поховано на території України», – каже у коментарі Tvoemisto.tv перший заступник голови Сколівської райдержадміністрації Роман Чудійович.

Могила розташована над річкою Опір, у 1971 році за ініціативи українського історика Григорія Дем’яна Сколівська археологічна експедиція почала роботу на тому місці, де згодом виявили могилу князя.

Вона була розташована на глибині 1,2 метри від поверхні розміром 3,4х2,8 м, обкладена каменем і трохи зруйнована. У поховальній ямі археологи виявили уламки горщиків, уламок бронзового кільця, залізну шпору, підкову та рукоятку меча. Останки князя не збереглися, однак сліди попелу й золи підтвердили той факт, що його поховали обрядом трупоспалення, передає культурно-історичний портал «Спадщина предків». 

Знайдені артефакти дозволили датувати поховання князя Святослава ХІ століттям.

Курган «Могила Святослава» звели у 2010-2011 роках, і відтоді не проводили ніяких реставраційних робіт.

За словами Романа Чудійовича, могила поки не потребує реставрації, однак було б добре зробити там благоустрій.

«Ці землі належать Національному парку «Сколівські бескиди», який є державною структурою та фінансується частково Міністерством екології, однак фінансовий ресурс у них також обмежений, тому поки не планують там ніяких робіт проводити», – каже він.

Читайте також: Заповідник  «Нагуєвичі» на Львівщині може отримати статус національного

Читайте також: Археологи відкопали залишки середньовічного муру на площі Коліївщини

Ріка Опір ділить землі. Якщо їхати з боку Львова, то ліворуч розташована сама могила князя Святослава, що належить Національному парку, а земля праворуч від ріки частково належить міській раді.

Цієї весни там завершили роботи з облаштування пішохідної перехідної лавки, замовником якої була громадська організація «Сколівщина».

Софія Шавранська

Фото Володимира Бено



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!