Незрячу самку зубра до переїзду доглядатимуть лісівники

2115 0
Тварина відійшла від сіл і зараз випасається в лісовому урочищі.

Незрячу самку зубра до переїзду доглядатимуть лісівники. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора мисливського господарства «Стир» Андрій Яремчук.

Він розповів, що тварина відійшла від людських осель і зараз перебуває в урочищі на околиці лісу. Їй тут комфортно, оскільки недалеко є кормові поля, де вона випасається. Також тут досить рівна поверхня і немає небезпечних перешкод. Тепер вона перебуває у своєму природному середовищі, не шкодить і не лякає людей.

«Щодо підгодівлі, то особливої потреби в тому немає. Дикі тварини, навіть коли є проблеми з зором по запаху визначають, де можна знайти їжу. Вона харчується на кормових полях, які ми засіюємо спеціально для того, щоби тварини могли випасатись природні способом. Та все ж ми її трохи підгодовуємо силосом і зерном кукурудзи», - пояснив лісівник.

Пан Андрій зазначив, що за цією зубрихою вони спостерігають вже більше двох років.

«Вона, зважаючи на вік, хворіє і ослаблена вже впродовж двох років. Вже тоді ми бачили зміни у її поведінці, але вона ще була біля основного стада, а тепер її вже відігнали від нього. В тварин так заведено, що старих особин вони відганяють від гурту, адже ті притягують хижаків. І зараз вона вже блукає і харчується окремо. Тоді ми і звернули увагу, що вона не реагує на перешкоди, з чого можна зробити висновок, що в неї проблеми з зором», - каже він.

Зараз вона має достатньо корму щоби вижити, але екологи шукають можливість переселити її у пристосоване місце, де немає імовірних хижаків і безпечна територія.

Як поінформував Андрій Яремчук, ця зубриха має близько 20 років. Її, разом з іншими зубрами, завезли у 2008 році з Вінничини. Тоді їй було 8-10 років. А загалом зубри у неволі можуть дожити і до 25 років.

Нагадаємо, 7 лютого самка зубра зайшла в межі сіл Сидинівка та Смільне Бродівського району, де її виявили люди. Нею заопікувались фахівці Держекоінспекції та лісництва. Вони ж і виявили у тварини проблеми з зором та вирішили підшукати їй господарство з великим вольєром.

Для організації порятунку зубрихи було створено комісію, яка вже досягла певних домовленостей. Тварину зголосилось прийняти у себе господарство "Білаки". Вони нададуть транспорт, готові її утримувати і годувати. Зараз лише питання до Мінекології, фахівці якого мають підготувати усі документи для переміщення тварини, занесеної у Червону книгу України. Та і тут готові піти назустріч: підготувати відповідного супровідного листа, який дозволить швидко евакуювати зубриху, а усі решту дозволи оформити опісля.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!