Новації перерахунку коштів закордон. Пояснення юриста

6089 0
З листопада в Україні введено в дію нові правила розрахунку між резидентами та неризидентами. Якщо резидент України (українська компанія або фізична особа) перераховують кошти закордон (нерезидентам) за договорами на понад 50 тис. євро, цей резидент повинен отримати ціновий висновок експертизи для того, щоб банк перерахував його кошти. Однак це не стосується оплати лікування благодійними організаціями та МОЗ.
Фото: ipress.ua

Фото: ipress.ua

Про нові правила та виключення з них, а також як це вплине на діяльність українських компаній розповіла Tvoemisto.tv юрист компанії HD Partners Мар'яна Довганик.

3 листопада цього року вступила в дію постанова НБУ №685, якою зменшено суму господарських операцій з нерезидентами по яких необхідно отримувати акт цінової експертизи Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків.

Так починаючи з 3 листопада для оплати робіт, послуг (у тому числі послуг з продажу товару в кредит, передавання майна в оренду, у лізинг, надання в користування прав інтелектуальної власності), прав інтелектуальної власності за договорами, сума яких перевищує 50 тис. євро згідно  з офіційним курсом НБУ, уповноваженому банку потрібно додатково подати акт цінової експертизи Державного підприємства «Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків» (ДП «Держзовнішінформ», – ред.).

Такий акт експертизи подається один раз щодо одного договору, якщо у ньому визначено тверду  вартість та не залежить від кількості, періодичності та суми траншів. Якщо ж вартість договору визначити неможливо, то акт експертизи необхідно буде отримувати щоразу на кожен переказ сум що в сукупності з іншими (вже перерахованими) перевищуватиме 50 000 євро.

Вартість послуг ДП «Держзовнішінформ» з експертизи цінових умов експортно-імпортної угоди становить від 1 500 грн та залежить від складності та терміну дослідження.

Якщо ДП «Держзовнішінформ» письмово відмовить у проведенні цінової експертизи щодо відповідності контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, які є предметом договору, кон'юнктурі ринку, резидент-платник має право звернутися до територіального управління НБУ (якщо вартість договору не перевищує 200 000 євро згідно офіційного курсу НБУ) або до  Департаменту валютного контролю та ліцензування НБУ (якщо вартість договору становить або перевищує 200 000 євро згідно офіційного курсу НБУ) для отримання погодження таких операцій. Таке погодження дійсне впродовж 180 календарних днів з моменту видачі.

Також НБУ встановив, що переказ благодійними організаціями допомоги та коштів Міністерством охорони здоров’я за межі України для оплати лікування фізичних осіб відбувається лише на підставі документів, що підтверджують необхідність такого лікування в іноземному медичному закладі. Такий переказ не потребує наявності акта цінової експертизи Державного підприємства Держзовнішінформ або погодження Національного банку України, а також індивідуальної ліцензії НБУ.

Враховуючи те, що раніше отримання акту цінової експертизи вимагалося щодо договорів, сума яких перевищувала 100 000 євро, ці зміни суттєво впливають на діяльність українських компаній, які мають відносини з нерезидентами. Одним з можливих варіантів уникнення необхідності отримання акту цінової експертизи є укладення кількох окремих договорів з нерезидентом на суми, що не перевищують 50 000 євро.

Tvoemisto.tv започатковує інформаційний проект спільно з юридичною компанією HD Partners під назвою «Поради юриста», аби інформувати наших читачів про важливі зміни у законодавстві.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!