Нова дорога, індустріальний парк та озеро. Як зміниться Рясне?

15340 1
Які реальні покращення вже зовсім скоро можуть запрацювати у Рясному обговорювали на дискусії «Як повинні розвиватись райони Львова? Зустріч друга – Рясне».
фото: wikimapia.org

фото: wikimapia.org

Чого бракує Рясному

Рясне-1та Рясне-2 можна вважати повноцінним спальним районом, де проживає велика кількість людей – приблизно 38 тис. Однак, віддалений від Львова, збудований як промисловий, цей район сьогодні залишається «ізольованим» від міста.

Більшість старих підприємств у Рясному закрили, але житлова частина району, яка раніше призначалася винятково для працівників місцевих підприємств, продовжує розвиватися, населення з року у рік – зростати, а проблеми лише загострюються.

Відтак, мешканці чекають на вирішення низки проблем, зокрема:
- погане сполучення громадського транспорту між районом та Львовом,
- відсутність ЦНАПу (Центру надання адміністративних послуг населенню),
- відсутність громадських просторів та спортивних майданчиків.

Міська влада та громадські активісти зібралися за дискусійним столом, щоб обговорити наболілі питання та запропонувати реальні шляхи їх вирішення.

Реконструкція вулиці Шевченка

Сьогодні лише одна вулиця з’єднує Рясне з центром Львова – вулиця Шевченка, її почнуть реконструювати від церкви св.Анни до вул. Левандівської вже з наступного року.

Фото: nash.lviv.ua

Паралельно шукатимуть, де зробити розв’язку для вулиць Шевченка – Левандівська, які часто переповнені транспортом. Про це розповів Tvoemisto.tv Павло Сирватка, представник управління транспорту та зв’язку ЛМР.

Читайте також: У Львові відремонтують частину вулиці Шевченка

Олександр Удовенко, голова Шевченківської районної адміністрації, додав: «Розширити вулицю Шевченка немає можливості, але наразі ми ведемо переговори з Укрзалізницею, щоб змінити графік руху поїздів, адже на вулиці є маневрова стрілка, яка постійно уповільнює рух. Наступним кроком буде реконструкція ділянки від вул. Шевченка до вул. Томашівської».

Міст на вулиці Шевченка

Також у планах збудувати новий міст через залізницю (поряд з існуючим) з вул. Ковча на вул. Шевченка, поблизу кінцевої зупинки трамвая №7.

Читайте також: На вул. Шевченка у Львові хочуть збудувати новий міст. Візуалізація

«На одній із нарад вже обговорювались конкретні деталі щодо нового шляхопроводу, і вже зараз вивчають технічні моменти та кошторис проекту, – розповів Tvoemisto.tv Павло Сирватка, представник управління транспорту та зв’язку ЛМР. – Після будівництва нового мосту під  час ремонту існуючого весь транспорт перекинемо на новий, а після всіх робіт плануємо зробити кільцеву розв’язку на перехресті вул. Шевченка та вул. Ковча».

Кінцева зупинка у Рясне-1

«Всі маршрути громадського транспорту зазвичай виїжджають із Рясного-2, а от у Рясному-1 немає жодної кінцевої зупинки», – зауважує Михайло Дідух, депутат ЛМР. Він пропонує впровадити окремий маршрут (можливо, на базі маршруту 6А) з кінцевою зупинкою у Рясному-1, а також провести цей маршрут по вул. Зеленій до 8-ї міської лікарні. На думку чиновника це суттєво розвантажило б напрямок, навіть, якби маршрут курсував лише у годину-пік.

Створення індустріального парку

Ще один проект, який допоможе району розвиватися, і який планують реалізувати до 2020-го року – це індустріальний парк, що забезпечуватиме робочими місцями близько 8 тисяч людей.

«Під проект виділена земельна ділянка, площею 25га., на якій зараз тривають роботи з підведення комунікацій. Далі визначають фірму-оператора цього індустріального парку. Як тільки ці роботи завершаться, розпочнеться будівництво», – зазначає Олександр Удовенко.

Читайте також: У Львівській міськраді обшуки через підозру в махінаціях з індустріальним парком

Чиновник переконаний, що індустріальний парк  суттєво розвантажить транспортний потік з Рясного до Львова і навпаки, оскільки значна частина людей зможе працювати на місцевих підприємствах. До того ж,  поруч із виділеною земельною ділянкою під індустріальний парк повинна проходити проектована дорога, яка з’єднуватиме вулицю Шевченка з Городоцькою – це сучасна дорога, по якій, згідно з планами, має піти тролейбус.

Будівництво сміттєсортувальної лінії

Поряд з індустріальним парком розробляють проект безпечної для довкілля сміттєсортувальної лінії, – зазначає Михайло Дідух. Мова йде не про полігон відходів, а про сортування сміття. Однак мешканці непокояться, щоб Рясне не зіштовхнулося з проблемою Грибовичів. Для того, щоб пояснити безпечність та переваги проекту, планують публічну зустріч для жителів Рясного.

Читайте також: У Львові запрацює сортувальна лінія, яка перероблятиме 20% сміття

Створення ЦНАПу

Для отримання адміністративних послуг мешканці Рясного змушені їздити у ЦНАП Шевченківського району Львова, оскільки власного центру Рясне не має. Але вже зараз ухвалено рішення про виділення приміщення на вул. Шевченка, 350, в якому має запрацювати сучасний ЦНАП.

«Представництво ЦНАП Шевченківського району Львова має запрацювати у Рясному вже до кінця року, наразі підбирають персонал та шукають техніку. А от новий сучасний центр мають відкрити вже до кінця року», – каже Олександр Удовенко.

Створення громадських просторів

1. Сьогодні проблемою Рясного є фактична відсутність облаштованих громадських просторів, а окрім шкіл, у районі немає жодного закладу, який сприяв би фізичному та культурному розвитку молоді. Невеликі спортивні майданчики є біля кожного будинку, але великого спортивного центру, який би об’єднував молодь, немає. Втім, позитивні зрушення у цьому напрямку вже є: міськрада обговорює будівництво у Рясному спортивного комплексу.

2. Ірина Рибко, представник управління культури ЛМР, розповідає, що сьогодні обговорюють проект створення медіатеки у Рясному за адресою вул. Шевченка, 350 (600 м.кв), де планують організувати бібліотеку, ігрову зону та інші секції Наразі розробляється проектно-кошторисна документація і до кінця 2017-го року частина медіатеки повинна була б запрацювати.

3. Очільниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова звертає увагу на  територію з водоймою між Рясне-1 і Рясне-2. На її думку, тут можна створити великий парк, який би об’єднав мешканців і Рясне-1, і Рясне-2. Зараз ця територія належить одному з державних підприємств, а водойма паспортизована міським управлінням екології.

4. Окрім того, ведуться роботи із облаштування кінцевої зупинки автобусів у Рясне-2. «Раніше там було заасфальтоване поле зі стихійною стоянкою, – розповідає Олександр Шутюк, урбаніст, співробітник департаменту розвитку ЛМР. –  Ми вирішили відділити простір вулиці від території стоянок, облаштувати місця для відстою автобусів, вбиральню громадського транспорту та місця для озеленення».

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (European Endowment for Democracу). 

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
16 Листопада, 2016 16:25
Аня Ще варто побудувати поліклініку. В якій будуть лор, хірург, психоневролог, логопед і т.д. Як для дорослих так і для дітей.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!