Нові норми ДБН: в Україні пропонують використовувати технологію світловодів

2912 0
Світловоди повинні забезпечити економію електроенергії у приміщеннях без природнього освітлення.
фото ілюстративне з відкритих джерел

фото ілюстративне з відкритих джерел

У Міністерстві регіонального розвитку та будівництва хочуть ввести нові державні будівельні норми, які передбачають можливість використання спеціальних відбивальних систем – світловодів для природнього освітлення приміщення. Про це у себе на Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Лев Парцхаладзе.

«Зараз закордоном ці просунуті технології природнього освітлення – світловоди – використовуються багато де: на виробництвах, в темних та підвальних приміщеннях, просто в будинках для енергозбереження та зниження витрат на освітлення. Саме такі технології ми і пропонуємо використовувати при проектуванні і будівництві у нас», – зазначив Лев Парцхаладзе.

Читайте також: Нові норми ДБН: можна склити балкони

За словами заступника міністра, таке нововведення дасть можливість мінімально використовувати електроенергію та, як бонус, несе користь для зору, підвищення настрою, працездатності і навіть забезпечує візуальне збільшення простору.

Такі світловоди можуть проектуватись: 

  • у приміщеннях, де немає необхідного рівня природного освітлення і його не можна забезпечити іншим способом (виробничі та інші приміщення);
  • де відсутнє денне освітлення, а проектування вікон неможливе (підвальні приміщення, закриті коридори, приміщення без зовнішніх стін тощо);
  • де є значна недостатність денного світла або немає можливості провести електрику;
    при енергозберігаючому та іншому будівництві.

Читайте також: В Україні визначатимуть дозволену висоту будинків за кількістю населення

Також деякі конструкції світловодів дозволяють не тільки передавати світло, а й накопичувати його протягом світлового дня для використання у вечірні проміжки часу. Оновлений ДБН буде затверджений найближчим часом.

Нагадаємо, українські супермаркети та торгові центри, площею 2500 кв. м і більше, зобов’яжуть облаштовувати туалети для відвідувачів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!