Нові правила для перших класів. Усе, що варто знати батькам

36819 5
З 1 вересня учні перших класів вчитимуться у Новій українській школі. Подаємо пояснення для батьків першокласників, що насправді має змінитись.
фото: Getty Images

фото: Getty Images

Як повідомляє портал освітян України «Педрада», Нова українська школа — це назва реформи загальної середньої освіти, яку зараз реалізовує Міністерство освіти і науки спільно з сотнями вчителів і управлінців з освіти по всій Україні.

Головна ідея Нової української школи — компетентнісне навчання. Це означає, що учні не просто набуватимуть знань, а вчитимуться використовувати їх на практиці й опановуватимуть навички. Школа має сформувати ядро знань, на яке накладатимуться уміння, як користуватися цими знаннями, цінностями та навичками.

Робота в команді. Значну частину навчального часу в НУШ присвячено роботі в групі. Причому школярі не просто разом розв’язуватимуть, наприклад, математичні приклади, а робитимуть проекти і спільно шукатимуть рішення проблем.

Читайте також: Більшість першокласників Львова вчитимуть англійську за британськими підручниками

Дослідження і вміння вчитися. Навчання в НУШ побудоване на дослідженнях: дитина самостійно шукатиме відповіді на запитання, осмислюватиме вивчене, а вчитель допомагатиме їй у цьому. Тому в НУШ діти часто навчатимуться граючись. Діти опановуватимуть той самий навчальний матеріал, але в інший спосіб. А вчителю не потрібно буде більшість часу розповідати щось класу, стоячи біля дошки. Через гру — тобто моделювання ситуацій із додаванням руху, гумору й творчих завдань — учні зможуть дізнатись набагато більше.

зображення: efmws.eu

Емоційний інтелект і вміння спілкуватися. Людина з розвиненим емоційним інтелектом розуміє власні емоції, керує ними й дослухається до відчуттів інших. Навчання цьому — одне з важливих завдань нової школи. Дітям пропонуватимуть висловлювати свої почуття і думки, слухати один одного, не робити іншим людям того, що їм неприємно тощо. Цьому навчатимуть під час ранкового кола — щоденної зустрічі, коли діти обговорюватимуть свій емоційний стан, власні думки, актуальні питання класного і шкільного життя або ж просто спілкуватимуться на цікаві їм теми.

Читайте також: Навчання удома чи приватна школа. Ми спробували обидва варіанти

Інтегроване навчання. У реальному світі немає мононаукових процесів — кожен пов’язаний з різними науками. Аби діти розуміли взаємозв’язки й мали цілісну картинку світу, у початковій школі запропоновано інтегрувати (об’єднувати) предмети. Наприклад, рослини вивчатимуть не лише з точки зору ботаніки, а й додаватимуть до цієї теми знання з географії, екології, математики, хімії, мови й літератури.

Оцінювання в НУШ — спонукальне, а не каральне. Тобто вчитель за допомогою оцінки  фіксує, на якому рівні перебуває дитина, і показує ціль, до якої вона має прямувати. Тому в першому і другому класах не буде балів — замість них запропоноване вербальне оцінювання. Мета — оцінити поступ кожної дитини, а не її відповідність певному еталону. Кожна дитина отримуватиме винагороду за свої старання, розуміючи, що робить успіхи, а також матиме портфоліо особистих досягнень — добірку всіх поробок і творів, які вона виконувала на уроках.

Право на помилку. Помилка — це складова пізнання й дослідження. Тому в НУШ не каратимуть за помилки, а спонукатимуть дитину самостійно їх виправити. Відсутність страху помилки — запорука того, що дитина залишатиметься вмотивованою, навіть якщо їй щось не вдаватиметься.

Нове освітнє середовище. Серед обладнання класів мають бути парти-трансформери, які можна легко пересунути для роботи в групах. Крім того, буде нова навчальна техніка та розвивальні ігри. Традиційні «класні куточки» на стінах класів мають замінити, наприклад, поробки, виконані спільно з дітьми, чи матеріали, що спонукають дитину до роздумів — цікаві запитання, головоломки тощо. Разом з паперовими підручниками учні мають отримати електронні — тож не доведеться носити важкі книжки.

Читайте також: Львівщина отримала понад 70 млн грн на Нову українську школу

Інклюзивне навчання НУШ — це школа, доступна для всіх. Тому у звичайній школі також можуть учитись діти з особливими освітніми потребами. Аби допомогти вчителеві, у таких класах мають працювати асистенти.

Новий учитель. Відтепер педагог перестає бути єдиним джерелом знань, а отже він опановує нову роль: з ретранслятора має перетворитися на помічника, ментора дитини, який супроводжує її в процесі пізнання й досліджує світ разом із нею. Учитель і дитина — це партнери, тому рішення щодо роботи на уроці вони приймають спільно. Своїм запитанням дитина може спрямувати урок, а правила поведінки в школі та за її межами вчителі й учні випрацьовуватимуть разом.

НУШ передбачає, що батьки разом з учителями та адміністрацією школи мають спільну мету — щаслива і успішна дитина. Тому стосунки між цими трьома категоріями побудовані, насамперед, на співпраці, взаєморозумінні й бажанні разом іти до мети. У НУШ відмовляються від традиції публічного обговорення успішності учнів на батьківських зборах. Навчальні результати — тема індивідуальних консультацій з батьками, а на загальних зборах розглядають важливі для класу і школи питання.

Нова українська школа має працювати прозоро — щорічно публікувати звіти про отримані та використані кошти, дослухатися до думки батьків і не має права примусово збирати гроші з них.


Читайте також:
28 Січня, 2019 13:42
Соня Підскажіть, будь ласка,якщо дитина хворіє більше ніж одна неділя, як в такому випадку її по програмі НУШ наздоганяти матеріал??? Прошу врахувати, що домашніх завдань немає...
13 Грудня, 2018 14:03
Ольга Практика показала, що перекладати виховання на сім'ю -- неправильно. Тому, що часто батьки самі невиховані. Вважаю, що найважливішими предметами має бути виховання учня та перша допомога. На другому місщі -- домогосподарювання, арифметика та читання(письмо). Мета -- зробити з учнів вихованих, ввічливих громадян, які не запанікують і не пройдуть байдуже, коли людина знепритомніє на вулиці.
І дуже хороша практика -- чергування у класі та школі. Прибирати у класі (мити підлогу) самим (класу з 5-го). Не робити з дітей білоручок, які самі собі не можуть дати ради.
3 Серпня, 2018 23:53
Олена Бла - бла- бла... Нічого конкретного, крім цілком зрозумілого бажання розвалити існуючу нормальну школу. При навчанні, яке ставить за мету давати дітям не конкретні знання, а вміння "спілкуватися", "обговорювати свій емоційний стан", "гратися", "направляти тему урока за своїм бажанням" та інші не маючі нічого спільного з вихованням розумної, дисциплінованої та працьовитої дитини пустопорожні новації, ми отримаємо покоління дурноватих і малоосвідчених людей, не здатних набувати нормальну освіту у вищій школі та опановувати складні наукові поняття. Так що, шановні батьки, готуйтеся до тісної та недешевої співпраці з репетиторами (краще зі старими досвідченими педагогами), які додадуть вашим діткам те, що вкраде оця недорозвинена, вигадана безвідповідальними чиновниками НУШ.
3 Серпня, 2018 09:51
Ольга Чи мають право діти у школі мити підлогу і практику по дві неділі відпрацювати
2 Серпня, 2018 17:56
ser без достатнього фінансування, всі ці новації "коту під хвіст".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!