Забудовнику скасували містобудівні умови на реконструкцію магазину «Океан»

5391 0
Згодом місто планує скасувати договір оренди на земельну ділянку.

Забудовнику скасували містобудівні умови та обмеження на реконструкцію магазину «Океан». Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні виконавчого комітету ЛМР сьогодні, 19 липня. 

Читайте також: Виконком ЛМР скасував містобудівні умови забудовнику скандальної ділянки на Зеленій

Керівник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський назвав знищення стіни з мозаїкою актом вандалізму, а керівник департаменту містобудування Володимир Цабак зазначив, що вчора міська ДАБІ розпочала позапланову перевірку об’єкта і має підстави скасувати дозвіл на реконструкцію. Втім оголосити остаточне рішення мають 31 липня.

Натомість представник ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп», яке й веде реконструкцію, Іван Курницький, каже, що у містобудівних умовах не зазначалося про збереження мозаїку у такому вигляді, як вона була. Натомість малюнок хотіли перенести завдяки 3D-моделі на вже відновлену стіну. 

Читайте також: Міськрада Львова скасувала документи на будівництво 5-поверхівки на Горбачевського

Реконструкцію будівлі розпочали навесні, а вчора знесли стіну з мозаїкою, яку згідно з проектом планували зберегти. Водночас під час засідання виконавчого комітету 15 лютого про збереження чи знесення мозаїки не йшлося, натомість керівник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський каже, що забудовник обіцяв її зберегти.

На місце виїхали представники ДАБІ та міської ради та почали позапланову перевірку, а Юліан Чаплінський закликав архітектора проекту Сергія Іванова-Костецького також звернутися до Держархбудконтролю, якщо його проект порушили.

Мозаїка до реконструкції

Візуалізація Kreativ Architects

Мозаїки в день знищення

Нагадаємо, що реконструкцію рибного магазину «Океан», який збудували ще 1982 році, погодили 15 лютого. Реконструкцію виконує ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп». Згідно з даними системи Youcontrol, компанія належить Володимиру та Наталії Швед. Їм також належить перший поверх будинку на площі Ринок, 11 та площі Ринок, 19. Міська адмінкомісія двічі штрафувала підприємців за перепланування пам’яток архітектури. Керівником компанії є Віталій Мілінський, який також є керівником Львівської агенції нерухомості та ТзОВ «Діброва», яке збудує торгово-офісні приміщення на Петрушевича.

Автором об’ємних рибок, які були на фасаді будівлі, є художник Володимир Патик. Попри приналежість до стилю радянського модернізму, мозаїка не була внесена до офіційного реєстру пам’яток, тож не перебувала під законодавчою охороною. Його син Остап Патик каже, що повернути мозаїку в такому вигляді, в якому вона була, неможливо, хоча не заперечує, що через нові технології її можна відтворити, але це обійдеться забудовнику дуже дорого.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!