Паски і баранці: п’ять рецептів здоби до Великодня

14173 0
Учора розпочався Страсний тиждень, протягом якого господині традиційно печуть паски та баранчики до свята. Пропонуємо 5 рецептів Великодньої здоби, які можна приготувати до урочистого столу.
фото: tv.ua

фото: tv.ua

Львівська традиційна паска

Складники: 7 скл. борошна в/г, 70 г. дріжджів пресованих, 1 ч. л. солі, 2 скл. молока, 8-10 яєць, 250 г цукру, 250 г. масла, 1 пакетик ванільного цукру, 50 г коньяку, цедра лимона і апельсина.

Фото: brightwallpapers

Приготування. Половину борошна перемішати із розчиненими в теплому молоці дріжджами і залишити, щоб опара підійшла. Яйця розтерти з цукром, ванільним цукром і сіллю. Цедру лимона і апельсина дрібно подрібнити. До опари додати коньяк, яєчну суміш, цедру, решту борошна і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і дуже добре вимісити. Накрити, залишити, щоб тісто підійшло.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2 рази, поділити його і викласти у форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. Форми попередньо змастити маслом чи маргарином і застелити папером, котрий також необхідно змастити. Форми з тістом поставити в тепле місце на 60-70 хв., щоб тісто підійшло. Поверхню змастити жовтками. Випікати при температурі 180-200оС протягом 30-60 хв., у залежності від маси виробу.

 

Фірмова паска від Дарії Цвек

Складники: 1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г ізюму, 1/2 ч. лож. солі, потерта цедра з 1 лимона.

Фото: yakulinar.net

Приготування. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі слід розвести у теплому молоці і додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте – треба додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук.

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Посадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв. Із цієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Дарія Цвек звертає увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці.

Сирна паска з мигдалем

Складники: 500 г сиру, 4 ст. ложки вершкового масла,¾ склянки цукру, 60 г солодкого мигдалю,ванільний порошок,4 яйця.

Фото: yakulinar.net

Приготування. Сир протерти крізь сито, покласти в ємкість, додати почищений дрібно посічений мигдаль, розігріте масло, ванільний порошок і розтерті з цукром сирі жовтки. Все добре змішати, додати збиті білки, викласти у форму, змащений маслом, і поставити в духовку запікатися при температурі 180 градусів близько 40 хв.

 

Традиційний великодній баранець

Складники: 180 г борошна, 4 яйця, 200 г цукру-пудри, 1 пакетик ванільного цукру, 60 г гарячого молока, вершкове масло, лимонна цедра; для помадки: 200 г цукру-пудри, 1 яєчний білок, лимонний сік.

Фото: vsitury.com.ua

Приготування. Відділити білки від жовтків, жовтки розтерти з цукром, влити молоко і все збити. Додати цедру, ванільний цукор і просіяне борошно. Білки збити на круту піну з дрібкою солі, влити в тісто і обережно перемішати. Форму ретельно змастити маслом і притрусити борошном, влити тісто і випікати при 180 градусах протягом 30 хв. Вистудити, не виймаючи з форми, охолодженого баранчика полити помадкою.

 

Великодній баранець із горіхами і маком

Складники: 500 г борошна, 1 пакетик сухих швидкорозчинних дріжджів,1 ч. л. цукрової пудри, 2 ч. л. солі, 2 збитих яйця, 50 г розтопленого вершкового масла, подрібнені горіхи, мак, ягоди смородини.

Фото: aif

Приготування. Борошно слід з'єднати з дріжджами. Тоді – додати цукрову пудру, сіль, 1,5 яйця, розтоплене масло і 250 мл теплої води. Потім треба місити тісто протягом 5 хв.  Далі треба поставити тісто в тепле місце. Коли воно збільшиться в об'ємі вдвічі, місити руками на кухонній дощечці, додаючи горіхи.

Із четвертої частини тіста зробіть голову баранчика, вуха і ноги. У решту тіста додайте мак і сфоруйте із ньго кульки. Розташуйте на змащеному жиром деку, сформувавши тіло. Прикріпіть голову, вуха і ноги.

Тримайте в теплому місці, поки об'єм збільшиться вдвічі. Намажте збитим яйцем і посипте мигдальними горіхами. З ягід смородини зробіть очі. Випікайте в попередньо розігрітій духовці при 200-220 С протягом 25 хв.

За матеріалами: kulinarochka.com.ua, dreamfood.ua, kava.lviv.ua, vikna.if.ua, kulinarochka.com.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!