Пацієнтку ОХМАТДИТу у Львові, що мала 90% ураження легень, відключили від ШВЛ

74551 0
Із дівчинкою ще працює команда реанімації, вона має хороші аналізи, динаміка позитивна.
Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

17-річну пацієнтку Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ, що мала 90% ураження легень, відключили від апарату ШВЛ. Нині її стан є стабільним, а за кілька днів її планують перевести з реанімації до звичайного відділення.

«У дитини були настільки уражені легені, що на якомусь етапі одна легеня просто розірвалася. Тому був залучений торакальний хірург, дівчинка була підключена до ЕКМО. Так ми виграли можливість скоригувати параметри ШВЛ. За ці кілька днів легеня загоїлася і дитина вже може сама дихати», розповідає реаніматолог-анестезіолог Богдан Булькевич.

Читайте також: «Вірус справді змінився». Яким зараз є портрет хворого на Covid-19

Як уточнює у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора з хірургічної частини Богдан Мальований, із дівчинкою ще працює психолог, що допомагає їй подолати наслідки хвороби. Зокрема, пацієнтка боялася, що її відключать від апарату, і вона не зможе дихати самостійно. А також з нею є команда реанімації. Аналізи у пацієнтки добрі, динаміка – позитивна.

«Вона вже почала сидіти, дуже гарно взаємодіє зі мною у межах арт-терапії. День за днем додаємо заняття за методикою Монтессорі, щоб допомогти краще справлятись», – додає психолог лікарні Христина Богатирьова.

Додамо, що це другий випадок в Україні серед дітей, коли успішно зняли з ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація) і вона вижила та має шанс на повноцінне життя. Перший трапився теж з пацієнткою ОХМАТДИТу з Миколаївщини. 3-річна дівчинка майже місяць перебувала на апараті ШВЛ. Окрім цього, лікарі зазначали, що такого  маленького пацієнта на ЕКМО в Україні ще не було.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

Нагадаємо, лікарі Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ допомогли 17-річній пацієнтці з Ходорова подолати коронавірус: дівчину привезла «швидка», вона перебувала на апараті штучної вентиляції легень. На початку березня у дівчинки піднялася температура, їй зробили тест і підтвердили коронавірус. А минулого тижня її зняли з ЕКМО.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!