Львівських батьків закликають перевірити дітей на педикульоз перед школою

4902 0
Батьків та адміністрації шкіл закликають не замовчувати проблему, а проводити роз'яснювальну роботу з батьками та дітьми
info-mir.com.ua

info-mir.com.ua

Про це в коментарі Tvoemisto.tv сказала представниця ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева: «Це питання завжди актуальне, особливо, коли діти повертаються до класів після відпочинку». 
 
За її словами, найбільша проблема полягає у замовчуванні та психологічному тискові, з яким стикаються діти під час хвороби. «Це приховують і вчителі, і в школах, і самі батьки. І під ризиком можуть опинитися інші діти в класі», — розповіла Олена Пономарева. Вона зазначає, що хвороба не пов’язана із соціальним станом родини, і часто вражає дітей з цілком благополучних сімей. Заразитися може як дитина, так і дорослий особливо у громадських місцях: літній табір, басейн тощо. 
 
 
При відсутності видимих ознак можна вживати профілактичних засобів, проконсультувавшись із лікарем. 
 
«Якщо ваша дитина постійно чухає голову, потрібно обов'язково оглянути його шкіру голови і волосся. Гниди (яйця вошей) зазвичай знаходяться в основі волосся, вони білі і нагадують лупу (на відміну від лупи, яку можна, наприклад, здути, їх не так просто усунути). Воші найчастіше ховаються за вухами і на потилиці. Дорослі комахи видно неозброєним оком. Чи впевнені ми або ж тільки підозрюємо у дитини педикульоз, в будь-якому випадку потрібно обов'язково оглянути голови інших домочадців і поспілкуватися з лікарем», — радить Олена Пономарева. 
 
Вона наголошує, що дитині варто пояснювати, що це звичайна хвороба, а не привід для сорому.  
 
Довідка: Педикульоз — захворювання шкіри, викликане вошами. Хвороба проявляється свербіжем, дрібними сірувато-блакитними плямами на шкірі, наявністю гнид (яйця вошей) у волоссі. Основний шлях зараження — це прямий контакт. Інкубаційний період триває 21 день. Профілактка хвороби полягає у дотриманні правил особистої гігієни, використання особистого гребінця тощо. Для лікування застосовують хімічну обробку спеціальними лікувальними препаратами. Після лікування хворого необхідно повторно оглянути через тиждень, і при необхідності провести повторну обробку.
 
Зоя Красовська

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!